Sami Hautamäki valittiin Vuoden ampumaurheilijaksi
26.10.2024 klo 19:36
Lassi Palo
JAA  UUTINEN
FACEBOOKISSA

Vuoden ampumaurheilija Sami Hautamäki kunniapuheenjohtaja Alpo Vehasen (vas.) ja puheenjohtaja Vesa Nissisen (oik.) kanssa. (Kuva: Juha Saarinen)

Ampumaurheiluliitto on valinnut Sami Hautamäen Vuoden ampumaurheilijaksi. Valinta julkistettiin lauantaina järjestetyssä liiton vuoden parhaiden palkitsemistilaisuudessa Grande Finalessa.

Suomen Ampumaurheiluliiton vuoden parhaiden palkitsemistilaisuus Grande Finale järjestettiin lauantaina Lohjalla sijaitsevassa Kisakallion urheiluopistossa. Mari Valosaaren juontamaan gaalaan osallistui noin sata juhlavierasta, ja päivän aikana järjestettyihin lajien kokouksiin osallistui runsaat sata ampumaurheilun harrastajia.

Suomalaiset ampumaurheilijat saavuttivat vuoden aikana kaikkiaan 68 MM- tai EM-mitalia.

Ampumaurheiluliiton puheenjohtaja Vesa Nissinen totesi tervehdyspuheessaan, että pian päättyvää ampumaurheiluvuotta on vaikea kuvailla yhdellä sanalla.

– Koimme menetyksiä ja kirveleviä tappioita sekä huikeaa menestystä. Siirryimme kokoussaleista kansainvälisiin tuomioistuimiin. Onnistuimme monissa asioissa, kuten esimerkiksi vaikuttamistyössä, joka on mennyt monia askeleita eteenpäin. Näytimme kyntemme myös kilpailunjärjestäjinä, Nissinen listasi.

– Lajiemme yhteenlaskettu mitalimäärä oli taas huikea eli mitalisade jatkui tänäkin vuonna. Siksi olemme taas täällä. Ampumaurheiluperheemme kasvoi tänä vuonna yhdellä lapsella, kun PRS-ammunta on nyt yhdeksäs lajimme. Lisäksi Kansainvälisen ampumaurheiluliiton (ISSF) valmennusakatemian on suomalaisten käsissä.

Ampumaurheiluliiton hallituksen jäsenet tuovat joka kokoukseen kuukauden napakympin eli jonkin myönteisen asian kuukauden ajalta. Nissinen päätti tervehdyspuheensa toteamalla, että Grande finale -gaala on koko vuoden parhaat hetket kokoava napakymppi.

Vuoden ampumaurheilija

Juhlailta huipentui Sami Hautamäen valintaan Vuoden ampumaurheilijaksi. Hän voitti Standard-luokan maailmanmestaruuden Ruutikankaalla elokuussa järjestetyissä kivääripracticalin MM-kilpailuissa. Hautamäki edustaa Pohjanmaa Practicalia (PoP).

Alajärveläinen Hautamäki, 51, on kilpaillut parinkymmenen vuoden ajan. Hän sijoittui Moskovassa vuonna 2017 järjestetyissä kivääripracticalin MM-kilpailuissa toiseksi. Nyt on tullut kaksi kultamitalia peräkkäin. Ensimmäinen tuli Ruotsissa 2019.

– MM-kulta oli totta kai vuoden paras juttu. Minulla on kiitollinen olo. Kovaa työtä se vaati, Hautamäki sanoi Valosaaren haastattelussa.

– Tehkää kovasti töitä, menestys ei tule ilmaiseksi, Hautamäki kertoi nuorille vinkin.

Practical-ampuja valittiin edellisen kerran vuoden parhaaksi vuonna 2017, kun komean pokaalin sai Teemu Rintala.

Vuoden valmentaja

Vuoden valmentajaksi valittiin Mika Kinisjärvi ”liikkuvan maalin supervuoden” ansiosta. Valintaa perusteltiin myös lajin laajalla tasonnostolla viimeksi kuluneiden kahden vuoden aikana, uuden urheilijapolven nostamisella ja lajin näkyvyyden lisäämisellä.

Perusteluissa mainitaan lisäksi tehoryhmä- ja maajoukkuetoiminnan yhteisen linjan rakentaminen ja menestyneen urheiluampujan Aaro Vuorimaan valmentaminen.

Kinisjärvi valittiin Vuoden nuoreksi ampujaksi vuonna 2015, mutta hän lopetti uransa seuraavana vuonna. ”Kinis” palasi lajin pariin valmentajaksi kaksi vuotta sitten. Hän on nyt luopunut päävalmentajan tehtävistä, koska hän aloitti aiemmin tässä kuussa opiskelut Poliisiammattikorkeakoulussa Tampereella.

– Hyvin on mennyt. Jätkät ovat treenanneet hyvin, ja tulosta on tullut, Kinisjärvi sanoi valintansa jälkeen.

Vuoden nuori ampumaurheilija

Vuoden nuori ampumaurheilija on Oliver Ojansuu, joka edustaa Hyvinkään Metsästysampujia. Hän voitti Unkarissa elokuussa järjestetyissä Compak Sportingin MM-kilpailuissa juniorisarjassa kultaa. Hän juhli myös joukkuekultaa. Mestarikolmikossa olivat hänen lisäkseen Roope Ojansuu ja Roope Hanni.

Ojansuu voitti myös Junior Beretta World Cupin, jossa huomioidaan MM-kilpailun, yhden GP-kisan ja maanosan kisan (tässä tilanteessa EM-kilpailut) tulokset. Ojansuu oli kolmas EM-kilpailuissa ja voitti GP-kisan Latviassa.

Ojansuun MM-kisojen voittotulos oli 197/200. Se oli yksi vähemmän kuin Open-sarjan voittajan tulos ja korkein tulos, jonka kukaan suomalainen ampuja on tehnyt tällaisessa kisassa. Se oli myös ensimmäinen kerta, kun suomalainen sporting-ampuja voittaa kultamitalin MM-kisoissa.

– Mikäs tässä… Aina on kiva voittaa, ja hienot palkinnot vielä päälle – hyvä fiilis, Ojansuu summasi.

Ojansuu valittiin Vuoden yllättäjäksi vuonna 2021.

Vuoden yllättäjä

Vuoden yllättäjä on Henri Karlsson (Kymppi 64, Kangasala), Hän voitti Tshekin Pilsenissä elokuussa järjestetyissä liikkuvan maalin EM-kilpailuissa kaksi kultaa ja kaksi muuta henkilökohtaista mitalia sekä neljä joukkuekultaa.

Lisäksi Karlsson kirjasi Pilsenissä nimiinsä poikien 50m normaalijuoksujen maailmanennätyksen, joka on sama kuin Y-sarjan ME eli 589 pistettä. Tämä kaikki 19-vuotiaana tehoryhmäurheilijana!

– Hyvältä tuntuu! Kisat menivät paremmin kuin piti. Jos joku päivä voittaisi MM-kultaa, hän kertoi tavoitteekseen.

Karlsson palkittiin myös huippuampujien cup-kilpailun voitosta. Kilpailuun lasketaan pisteet yleisen ja nuorten sarjojen ISSF:n lajien henkilökohtaisten kilpailujen perusteella.

Nuorisovaliokunnan palkinnot

Ampumaurheiluliiton nuorisovaliokunta valitsi Vuoden kultahippuampujaksi Milja Rantasen, joka täytti kesäkuussa 15 vuotta. Hän edustaa Kankaanpään Ampumaurheilijoita.

Rantanen aloitti ilmakivääriammunnan vuoden 2021 syksyllä, kun hän tuli ilma-aseradalle seuraamaan veljensä harjoituksia ja päätti kokeilla itsekin. Rantanen saavutti seuraavana keväänä hopeaa Kultahippufinaalissa sarjassa VT14 ja vuoden 2023 finaaleissa saman sarjan kultaa. Rantanen saavutti samana keväänä vielä ilmakiväärin Y16-sarjan SM-joukkuekultaa.

”Rantanen osallistuu aktiivisesti seuransa kilpailu-, valmennus- ja talkootoimintaan ja osallistuu SAL:n järjestämiin kilpailuihin sekä ruuti- että ilma-aseilla hyvällä menestyksellä. Hänen positiivinen ja kannustava asenteensa loi ympärilleen hyvää ilmapiiriä myös viime kevään Kultahippufinaaleissa Kisakalliossa”, valintaperusteluissa todetaan.

– Ampumaurheilussa parasta on kaverit. Haluaisin päästä ulkomaille kisoihin, Rantanen sanoi Valosaaren haastattelussa.

Vuoden kultahippuohjaajaksi valittiin Sanna Tuomainen (Asikkalan Ampumaseura). Vuosi sitten AsAs:n uusien ampujien ampumakouluun ilmoittautui melkein 80 junioria.

”Tuomainen on toiminut vuosien ajan yhtenä kouluttajista pyyteettömästi kannustaen ja ohjaten nuoria ja vanhempiakin ampujia. Hän osaa rauhallisuudellaan ja rennolla asenteellaan kannustaa nuoria, ja hänellä on kyky saada aloitteleva ampujan hoksaamaan, miten kiva harrastus on kyseessä. Tuomaisen vastuullinen, reilu ja kannustava ohjaustyyli on näkynyt hyvin myös Kultahippufinaaleissa”, valintaperusteluissa sanotaan.

– Ollaan läsnä ja tehdään yhdessä asioita, Tuomainen vastasi kysymykseen hänen ”salaisuudestaan”.

Vuoden kultahippuseura on Rauman Seudun Urheiluampujat (RSA), joka on valintaperustelujen mukaan tehnyt ”erinomaista työtä nuorten parissa action air -ampumakoulujen järjestämisessä, nuorten kasvattamisessa ja kilpailujen järjestämisessä”.

”Kouluja pidetään RSA:ssa säännöllisesti, ja uusia nuoria harrastajia saadaan myös kisoihin. Hyviä esimerkkejä ovat useat kilpailijat vuoden 2022 SM-kisoissa Salossa ja syksyllä 2023 pidetyt kansallisen tason kisat ja pikatilanteena järjestetyt SM-kisat ja niihin osallistuneiden nuorten määrä.”

Valintaperusteluissa todetaan myös RSA:n Herman Hammarbergin, Mona Nordbergin, Jari Sieväsen ja monen muun tekevän seurassa pitkäjänteistä ja pyyteetöntä työtä action airin ja nuorisotyön edistämiseksi.

– Yhdessä tehdään asioita nuorten hyväksi. Parasta Raumalla on pieni, mutta omistautunut ja aktiivinen porukka, Hammarberg sanoi.

SUOMEN AMPUMAURHEILULIITON PALKINNOT 2024

Vuoden ampumaurheilija: Sami Hautamäki (Pohjanmaa Practical)
Vuoden nuori ampuja: Oliver Ojansuu (Hyvinkään Metsästysampujat)
Vuoden valmentaja: Mika Kinisjärvi, liikkuvan maalin päävalmentaja
Vuoden yllättäjä: Henri Karlsson (Kymppi 64, Kangasala)
Huippuampujien cup-kilpailun voittaja: Henri Karlsson (Kymppi 64, Kangasala)

Nuorisovaliokunnan palkittavat

Kultahippuampuja: Milja Rantanen (Kankaanpään Ampumaurheilijat)
Vuoden kultahippuohjaaja: Sanna Tuomainen (Asikkalan Ampumaseura)
Kultahippuseura: Rauman Seudun Urheiluampujat

Kiertopalkintojen lisäksi kultahippupalkitut saavat myös Kultakeskus Oy:n lahjoittamat kunniapalkinnot.

STIPENDIT

Haulikko: Vesa Järvinen, Oliver Ojansuu
Kivääri: Aleksi Leppä, Alexandra Rosenlew
Mustaruuti: Timo Näätänen Lihavainen
Practical: Raine Peltokoski, Sami Hautamäki, Reetta Paavola, Heikki Tikkanen

KOKKOVUORI-SÄÄTIÖN STIPENDI

Saajat: Compak sporting nuorten MM- ja EM-mitalistit Oliver Ojansuu, Roope Ojansuu, Roope Hanni

ERIKOISMAININNAT

Toni Peltoniemi: Kaustisten uuden olympiatrap-radan ja seuran vahvan tulemisen taustavoima.
Krister Holmberg: mies Inkoon ampumaradan takana, kahden vuosikymmen työ Aktia-ilma-asehallin, ulkoampumaradan ja seuran eteen, kaikki oman huippu-uran ohella.
Anti Järvelaid: sportingissa vuosien määrätietoinen ja menestyksekäs juniorivalmennus.
Timo Haataja: mies Ruutikankaan ampumaurheilukeskuksen takana.

Ida Heikkilä, Henri Karlsson, Matias Pasanen, Aino Vaittinen, Aaro Vuorimaa, Sami Mäkelä, Veikko Huotari, Pekka Törmänen, Janne Juntunen, Bo Lindström, Jari Laulumaa, Ukko Nikki, Lilian Telanne, Elina Karhunen, Sami Hautamäki, Ilkka Siitonen, Raine Peltokoski, Jarkko Laukia.

Trapin naisten EM-kultajoukkue: Noora Antikainen, Satu Mäkelä-Nummela, Mopsi Veromaa
Trapin miesten EM-pronssijoukkue: Jukka Laakso, Juho Mäkelä, Eemil Pirttisalo
300m kiväärin EM-pronssijoukkue (3×20 lk): Juho Autio, Riku Koskela, Sebastian Långström
Liikkuvan maalin poikien EM-kultajoukkue: Henri Karlsson, Frans Laukka, Matias Pasanen
Liikkuvan maalin EM-hopeajoukkue: Aaro Vuorimaa, Ida Heikkilä
Sporting poikien MM- ja EM-kultajoukkue: Roope Hanni, Oliver Ojansuu, Roope Ojansuu
Kivääripracticalin naisten MM-kultajoukkue: Marika Koskinen, Salla Pihlajaniemi, Lilian Telanne, Saara Toivonen
Kivääripracticalin naisten MM-hopeajoukkue: Jenny Koskimäki, Anastasia Mustonen, Anne Hautamäki, Reetta Paavola
Kivääripracticalin poikien MM-kultajoukkue: Aleksi Iso-Tuisku, Ukko Nikki, Leo Sievänen, Esko Vanhala
Kivääripracticalin miesten MM-kultajoukkue: Tommi Elg, Sami Hautamäki, Veli Rantanen, Heikki Tikkanen
Kivääripracticalin MM-pronssijoukkue: Kim Leppänen, Hannu Uronen, Anssi Vääriskoski.
Mustaruudin halikon EM-hopeajoukkue: Antero Mustamäki, Reijo Näätänen, Timo Näätänen Lihavainen
Kasa-ammunnan MM-pronssijoukkue: Jens Lågas, Tomi Korpi, Jyrki Muotio

URHEILIJOIDEN ANSIOMERKIT

Urheilijan kultainen ansiomerkki jalokivellä: Oliver Ojansuu
Urheilijan kultainen ansiomerkki: Reetta Paavola, Heikki Tikkanen
Urheilijan hopeinen ansiomerkki: Anssi Vääriskoski, Antti Seppänen, Pasi Oikarinen, Jenny Koskimäki, Jussi Salovaara, Veli Rantanen, Tommi Elg, Antti Piri, Jarkko Mylly, Lassi Kauppinen

VUODEN TSEMPPARI

Ampumaurheiluliitto ja Sako palkitsivat ensimmäisen kerran Vuoden tsempparin: Saara Toivonen.

VUODEN AMPUMAURHEILUMEDIA

Lapin Kansan urheilutoimitus, erityisesti urheilutoimittaja Jaarli Pirkkiö.

LAJIJAOSTOJEN PALKINNOT

HAULIKKO
Ranking-voittajat
Miehet: Janne Vallioniemi (Ala-Hämeen Ampujat)
Naiset: Marja Mäkelä (Ala-Hämeen Ampujat)
Juniorit: Aapo Ylimäki (Ylistaron Metsästysseura)
Seniorit: Tero Kallioinen (Ala-Hämeen Ampujat)

Trap
Yleinen sarja: Jukka Laakso (Orimattilan Seudun Urheiluampujat)
Naiset: Mopsi Veromaa (Sibbo Skyttegille)
Juniorit: Kaarlo Hoppu (Pohjois-Hämeen Ampujat)
Seniorit: Matti Nummela (Orimattilan Jymy)

Sporting
Yleinen sarja: Juhani Moilanen (Oulun Metsästys- ja Ampumaseura)
Naiset: Johanna Huotari (Oulun Metsästys- ja Ampumaseura)
Juniorit: Roope Hanni (Oulun Metsästys- ja Ampumaseura)
Seniorit: Pauli Moilanen (Oulun Metsästys- ja Ampumaseura)

KIVÄÄRI

Kiväärimies: Aleksi Leppä (Haminan Ampumaseura)
Kiväärinainen: Marianne Palo (Isonkyrön Metsästys- ja Ampumaseura)
Kivääripoika: Lauri Syrjä (Asikkalan Ampumaseura)
Kiväärityttö: Alexandra Rosenlew (Esbo Skytteförening)

PISTOOLI

Vuoden pistooliampuja: Marko Talvitie (Lehtimäen Ampujat)
Vuoden pistoolinuori: Vilja-Alina Ahokangas (Kokkolan Metsästys- ja Ampumaseura)
Vuoden työn sankarit: Juhani Öhman (Tikkakosken Ampujat), Hannu Räisänen (Keski-Suomen Ampujat)

LIIKKUVA MAALI

Vuoden ampuja: Aaro Vuorimaa (Lapuan Seudun Ampujat)
Vuoden veteraani: Kari-Matti Reijola (Etelä-Saimaan Ampujat)
Vuoden nuori ampuja: Ida Heikkilä (Kymppi 64), Henri Karlsson (Kymppi 64)

SILUETTI

Vuoden ampuja: Veikko Huotari (Raahen Ampujat)
Vuoden yllättäjä: Veikko Huotari (Raahen Ampujat)

PRACTICAL

Vuoden kivääripracticalampuja: Ukko Nikki (Poliisien Ampumaseura)
Vuoden pistoolipracticalampuja: Arttu Mäkelä (Viialan Luoti)
Vuoden haulikkopracticalampuja: Jani Kössi (Turku IPSC)
Region Directorin malja: Lauri Annala (Vasa Skyttegille)
Jaoston malja: Vaasa Skyttegille-Vaasan Ampujat

MUSTARUUTI

Vuoden mustaruutiaktiivi: Jenni Hautakangas (Oriveden Ampujat)
Vuoden mustaruutiampuja: Timo Näätänen Lihavainen (Sibbo Skyttegille)

KASA-AMMUNTA
Vuoden kasa-ampuja: jaosto palkitsee myöhemmin
Vuoden pistelajien kasa-ampuja: jaosto palkitsee myöhemmin

PRS-AMMUNTA
Palkittava yhdistys: PRS Shooting Club Finland
Palkittavat henkilöt: Timo Haataja, Oscar Järvi

// Lisää kuvia Ampumaurheiluliiton Facebookissa! //