EM-Pilsen: Suomelle kolme Euroopan mestaruutta ME-tuloksilla
2.9.2024 klo 19:07
Sami Heikkilä
JAA  UUTINEN
FACEBOOKISSA

Ida Heikkilä, Aino Vaittinen, Henri Karlsson. Frans Laukka ja Matias Pasanen kahmivat mitaleita 50m liikkuvassa maalissa. Valmentaja Mika Kinisjärven kelpaa tuulettaa. (Kuva: Aaro Vuorimaa)

Suomalaiset lähtivät 50m liikkuvan maalin toisen päivän nopeille juoksuille kärkisijoilta ja onnistumiset toivat kuusi mitalia sekä kolme uutta ME-tulosta.

Miesten sarjaa johtanut Aaro Vuorimaa sai jännittää omaa suoritustaan päivän loppuun saakka. Vuorimaa lähti ampumaan nopeita juoksuja viimeisenä, koska johti kilpailua hitaiden juoksujen jälkeen. Vuorimaa onnistui nopeilla juoksuilla hyvin ja sai taululle yhteistuloksen 588. Vuorimaa voitti tuloksellaan EM-hopeaa. Kilpailun voiton vei ME-tuloksella Ukrainan Ihor Kizyma pistein 589. EM-pronssi meni Ruotsin Emil Martinssonille tuloksella 587. Krister Holmberg sijoittui kilpailussa sijalle 11. tuloksella 574.

Aaro Vuorimaa tähtäsi EM-hopeaa. (Kuva: Mika Kinisjärvi)

Mitali oli Vuorimaalle jo neljäs. Hän on nyt voittanut Tsekin Pilsenissä järjestetyissä EM-kilpailuissa yhden henkilökohtaisen kullan, kaksi hopeaa ja yhden sekajuokkuekilpailun hopeamitalin. Vuorimaa oli tyytyväinen, että pystyi näyttämään oman hyvän tasonsa myös 50m kilpailussa.

-Oli tosi hyvän tuntuista ampua 50m normaalijuoksut. Eilen löytyi kymppi helpon tuntuisesti ja tulos on myös sen mukainen. Vaikka hitaiden ja nopeiden välissä oli yö, niin kärjestä lähteminen nopeille ei vaikuttanut mitenkään uniin tai valmistautumiseen.

-Nopeita ampuessa sain pidettyä jännityksen poissa lähes koko sarjan. Sarjassa oli muutama ysin putki ja pari kasia, mutta tosi hyvä ja ehjä sarja muuten. Pääsin näyttämään parhaan suoritukseni kisassa ja olen ylpeä siitä. Se riitti tänään EM-hopeaan, kommentoi Vuorimaa.

Suomen nuoret ampuivat upeasti kaksoisvoittoihin ja nostivat ME-tulokset aikuisten tasolle.

Aamusta Suomen tyttöjen Ida Heikkilä tähtäsi EM-kultaa tuloksella 577 ja Aino Vaittinen EM-hopeaa tuloksella 563. Pronssille ylsi Ukrainan Alina Tkalyk tuloksella 549. Ida Heikkilän tulos on uusi maailman ennätys. Heikkilä oli todella tyytyväinen kultamitaliin ja hyvään tulokseen.

Ida Heikkilä ampui EM-kultaa ME-tuloksella. Aino Vaittiselle EM-hopeaa. (Kuva: Mika Kinisjärvi)

-On kyllä ihan huippua! Tämän mitalin eteen on kyllä kova työ tehty tietysti ampumalla ja myös henkisesti. Ei tähän pystyisi ilman kovaa halua, erinomaista valmentaja Sami Heikkilää unohtamatta, analysoi Ida Heikkilä kisan jälkeen.

EM-hopeamitali oli Vaittiselle ensimmäinen näissä arvokilpailuissa.

-Mitalia täältähän tultiin hakemaan, joten tavoitteeseen päästiin. Jännityksen takia en saanut ihan viimeistä irti, mutta olen silti ihan tyytyväinen. Kiitoshan kuuluu yhteistyökumppaneilleni, jotka mahdollistavat nämä reissut, kommentoi Vaittinen.

Suomen pojat jatkoivat mitalien kahmintaa, kun Henri Karlsson ampui EM-kultaa huipputuloksella 589. Karlssonin tulos on uusi maailman ennätys ja samalla myös uusi Suomen ennätys.

-Tiesin, että pitää ampua keskelle ja sinnehän ne aika hyvin menikin. Huh huh ihan sanaton fiilis. Kaikki meni niin nappiin, kun vaan voi arvokisoissa mennä. Rikoin oman ennätykseni sekä paransin M20 sarjan suomenennätystä 8 pisteellä. Tästä kaikki kiitos kuuluu sekä tehoryhmän että maajoukkueen valmennukselle, Karlsson kertoo.

Matias Pasaselle EM-hopeaa ja Henri Karlssonille EM-kultaa ME-tuloksella. (Kuva: Mika Kinisjärvi)

Matias Pasanen varmisti suomalaisille kaksoisvoiton ampumalla EM-hopeaa tuloksella 575. EM-hopea on Pasasen ensimmäinen henkilökohtainen arvokisamitali.

– Aivan huippu fiilis. Tuntuu todella hyvälle saada ensimmäinen henkilökohtainen arvokisamitali ja varsinkin ensimmäisistä arvokisoista, iloitsi Pasanen.

Suomen poikien joukkue voitti jo kolmannen EM-kultansa. Karlssonin ja Pasasen lisäksi joukkueessa ampui sijalle 7. sijoittunut Frans Laukka. Hänen tuloksensa oli tänään 547. Suomen joukkueen tulos on uusi ME.

Liikkuvan maali EM-kilpailut, 26.8.-4.9. Pilsen, Tšekki

Tulokset 2.9.2024

50m liikkuva maali

Miehet: 1) Ihor Kizyma Ukraina 589 ME, 2) Aaro Vuorimaa Suomi 588, 3) Emil Martinsson Ruotsi 587, 4) Lukasz Czapla Puola 585, 5) Jesper Nyberg Ruotsi 584,…11) Krister Holmberg Suomi 574…19 osallistujaa.

Naiset: 1) Valentyna Honcharova Ukraina 573, 2) Daniela Vogelbacher Saksa 566 (20), 3) Galina Avramenko Ukraina 566 (19), 4) Viktoriya Rybolova Ukraina 565,…16 osallistujaa.

Pojat: 1) Henri Karlsson Suomi 589 ME, SE, 2) Matias Pasanen Suomi 575, 3) Gor Khachatryan Armenia 568,…7) Frans Laukka Suomi 547,…14 osallistujaa.

Tytöt: 1) Ida Heikkilä Suomi 577 ME, 2) Aino Vaittinen Suomi 563, 3) Alina Tkalyk Ukraina 549, 4) Diana Poplavska Ukraina 533,…12 osallistujaa.

Joukkuekilpailu pojat: 1) Suomi 1711 ME, 2) Ukraina 1636, 3) Unkari 1592, 4) Armenia 1570.

Kilpailuaikataulu:

3.9. 50m liikkuva maali sekajuoksut, miehet/naiset/pojat/tytöt