Liikkuvan maalin EM: Henri Karlsson ampui Euroopan mestaruuteen
29.8.2024 klo 18:13
Sami Heikkilä

Suomella oli kolmen mitalin päivä liikkuvan maalin Euroopan mestaruuskilpailuissa Tsekin Pilsenissä. Henri Karlsson ampui poikien sarjan Euroopan mestariksi. Ida Heikkilä tähtäsi EM-hopeaa tyttöjen sarjassa. Suomen poikien joukkue nappasi EM-kultaa.

Henri Karlsson on Euroopan mestari! (Kuva: Mika Kinisjärvi)

Liikkuvan maalin EM-kilpailut jatkuivat tänään 10m liikkuvalla maalilla poikien ja tyttöjen sarjoissa.

Suomen poikien joukkue ampui peruskilpailussa tasaisesti viiden parhaan joukkoon. Matias Pasanen (Kuopion Ampuma- ja Metsästysseura) ja Henri Karlsson (Kymppi 64) etenivät mitaliotteluihin sijoilta kaksi ja kolme. Pasasen tuloksena 556 ja Karlssonin pisteinä 550. Frans Laukka (Salon Seudun Ampujat) sijoittui viidenneksi tuloksella 539.

Mitaliotteluiden semifinaalissa Pasanen ja Karlsson ampuivat toisiaan vastaan. Kilpailu oli todella tiukka ja laukauksia ammuttiin 14 kpl, ennen kuin Karlsson vei pidemmän korren erin 6-8 ja eteni kultaotteluun. Pasanen taipui pronssiottelussa peruskilpailun parhaan tuloksen ampuneelle Gor Krachatryanille erin 3-6.

Suomi voitti myös joukkuekultaa. (Kuva: Mika Kinisjärvi)

Henri Karlsson sai kultaottelussa vastaansa Ukrainan Roman Berezitskyin. Kultaottelu oli todella tiukka. Molemmat ottivat vuoroin pisteen nimiinsä, mutta  Karlsson näytti kumpi halusi voittoa enemmän. Hän tähtäsi viimeisellään 10,0 ja Berezitskyin 9,9. Näin ensimmäisissä arvokilpailuissaan ampuva Henri Karlsson voitti Euroopan mestaruuden pistein 7-5.

-Tuntuu uskomattomalta ja samalla mahtavalta! Tänään ammunta sujui hyvin ja varsinkin mitaliotteluissa kymppiä tuli mukavasti, tuuletti tuore EM-kultamitalisti Karlsson.

Suomi voitti myös joukkuekilpailun EM-kultaa yhteistuloksella 1645. Joukkueessa ampuivat Karlsson, Pasanen ja Laukka. Eroa toiseksi sijoittuneeseen Armeniaan kertyi peräti 27 pistettä. EM-pronssi meni Ukrainaan pistein 1611.

– Joukkuekultakin tuntuu loistavalta. Ilman Mikaa (Kinisjärvi) emme olisi tässä. Mika on huippu koutsi ja antanut koko joukkueelle paljon oppeja lajimme parissa, Karlsson kiitteli.

Ida Heikkilä (Kymppi 64) eteni tyttöjen sarjassa mitaliotteluun sijalta kolme. Heikkilän peruskilpailun tulos oli 542. Aino Vaittinen (Hämeenlinnan Ampumaseura) ampui sijalle 8. tuloksellaan 505.

Heikkilä ampui hyvin semifinaalissa voittaen vastaansa asettuneen Ukrainan Kateryna Podan pistein 6-3. Kultaotteluun toisesta semifinaalista eteni Ukrainan Alina Tkalyk. EM-kultamitalista käytiin tasainen kamppailu, jonka itselleen ansaitsi ukrainalainen erin 6-4. Ida Heikkilälle kuitenkin hienosti EM-hopeaa.

Ida Heikkilä tähtäsi EM-hopeaa. (Kuva: Mika Kinisjärvi)

– Hyvät fiilikset kisasta ja mitalista! Isommat virheet tiputti kullasta, mutta olen tyytyväinen ensimmäiseen 10m EM-mitaliini, iloitsi Ida Heikkilä.

Lajivalmentaja Mika Kinisjärvi uhkui tyytyväisyyttä nuorten saadessa mitalit kaulaansa.

– Poikien kilpailu meni mainiosti, jokainen täytti paikkansa kuten alkuun ajattelinkin. Muutamia hermoilun hetkiä oli ajoittain. Täytyy kuitenkin muistaa, että koko joukkue on ensikertalaisia arvokilpailuissa. Erittäin hyvä debyytti jokaiselta!

– Tytöissä Idalla oli täydet mahdollisuudet kultaan, muutamissa laukauksissa kun olisi kymmenykset olleet puolella niin mitalin väri olisi eri. Hienosti kuitenkin medal matcheissa näytti venymistä! Ainolla oli tänään vaikea päivä, mutta kokeneena urheilijana ajatukset on siirretty jo huomisille sekareille.

– Kilpailut on alkanut hyvin, mutta vielä on startteja jäljellä ja keskittyminen on jo siirretty seuraaviin kisoihin, Kinisjärvi päättää.