”Fiilis on hyvä. Nyt on ihan erilainen tilanne lähteä paralympialaisiin kuin Tokioon kolme vuotta sitten. Pari isoa muuttujaa on nyt poissa”, Jarkko Mylly sanoo.
Järjestyksessään 17. kesäparalympialaiset käydään 28.8.–8.9. Ranskan pääkaupungissa Pariisissa. Paralympialaisissa kilpaillaan 22 lajissa. Lajivalikoima on sama kuin edellisissä, vuonna 2021 Tokiossa käydyissä kisoissa.
Paralympialaisten ampumaurheilu järjestetään äskettäin päättyneiden olympialaisten tavoin Chateauroux´ssa, joka sijaitsee noin 300 kilometrin päässä Pariisista. Suomea edustaa Jarkko Mylly, joka kilpailee kahdessa lajissa: ensin 1. syyskuuta 10m ilmakiväärissä (R3, SH1) ja sitten 5. syyskuuta 50m pienoiskiväärissä (R6).
Mylly, 42, osallistuu paralympialaisiin nyt toisen kerran. Hän teki paralympiadebyyttinsä Tokiossa kolme vuotta sitten. Mylly ehti käväistä hyvin lähellä Pariisin paralympiapaikkaa jo useasti ennen kuin se lopulta irtosi viimeisessä mahdollisessa kisassa Granadan EM-kilpailuissa kesäkuun alussa.
Ensin paikka meni niukasti sivu suun vuoden 2023 puolella Etelä-Korean maailmancupissa ja Liman MM-kisoissa – jälkimmäisessä tapauksessa liikuntavammaisten SH1-luokan R6 pienoiskiväärin 50 metrin makuukilpailussa vain 0,2 pisteen erolla. Vielä nyt kesäkuussa Granadan EM-radalla paikka jäi 0,9 pisteen päähän R3 ilmakiväärin 50 metrin makuukilpailussa, kun Mylly ylsi peruskilpailussa 16:nneksi tuloksella 631,7.
Lopulta Granadan EM-kisoissa kuitenkin realisoitui kovassa kunnossa olevan suomalaisen suoritus odotetulla tasolla, ja paralympiapaikka irtosi ilmakivääripettymystä seuraavana päivänä pienoiskiväärissä, kun Myllyn tähtäsi itsensä peruskilpailussa kahdeksanneksi 618,1 pisteen tuloksellaan.
Myös pienoiskiväärin EM-finaalissa Haapajärven Ampumaseuran edustaja sijoittui kahdeksanneksi, vaikka kommentoikin kisan jälkeen finaalin menneen vielä jännittämisen piikkiin.
– Oli mukava, että paralympiapaikka kuitenkin tuli. Kisoissa olen ollut ilmakiväärissä nousussa, ja pienoiskivääri on pysynyt ennallaan, että ihan hyvin on siinä mielessä mennyt tämä kausi, Mylly kuvasi kehitystään kesään mennessä Paralympiakomitean verkkosivuilla.
Nimitys Pariisiin lähtevään Suomen paralympiajoukkueeseen oli Myllyn tähtäimessä siitä asti, kun hän kilpaili Tokiossa. Siellä pistesaaliit riittivät pienoiskiväärikilpailussa 15. sijaan ja ilmakiväärikilpailussa 41. sijaan. Mylly paljasti vasta pari kuukautta kisojen jälkeen, että häneltä murtui oikean jalan sääriluu kolme viikkoa ennen Tokion-matkaa.
– Leikin koiran kanssa kotona ja kaaduin, jolloin jalka taittui ja murtui, ihan ”irtipoikki”. Se lyötiin ydinnaulalla kiinni. Olin harjoittelemassa radalla vain viikko leikkauksen jälkeen. Kipuja oli, mutta murtuma vain hidasti, ei estänyt tekemistä, Mylly kertoi vuoden 2021 marraskuussa.
Mylly ja hänen valmentajansa Timo Vaitiniemi eivät halunneet kertoa loukkaantumisesta mitään ennen Tokion paralympialaisia.
Mylly ja Vaitiniemi matkustavat Chateauroux´hun ensi viikonloppuna. Mylly on ollut nyt terveenä, ja fiilis on hyvä:
– Ampumarata on tuttu paikka, jonne on mukava mennä. Olemme olleet siellä kaksi kertaa. Meillä on muutama päivä aikaa harjoitella ennen ekaa kilpailua – ei mitään kovaa tahkoamista, vaan sellaista makustelua. Haistelemme virettä ja haluamme päästä Chateauroux´n tuuleen kiinni. ”Jake” on hyvä tuuliampuja, Vaitiniemi sanoi aiemmin tällä viikolla.
– Olemme harjoitelleet myös finaaliammuntaa, jossa ”Jakella” on ollut sellainen tunne, että on kiire. Aikaa kuitenkin on. Paralympiastatus toki tuo painetta – kaikille ampumaurheilijoille, koska paralympialaiset ovat harvinaista herkkua. Näitä ”geimejä” kun ei kovin usein järjestetä. Haemme kisoista hyvää tekemistä eikä mitään ihmetekoja. Paralympialaiset on jo kerran käyty, mikä helpottaa tilannetta.
Mylly on sanonut, että tavoitteet pidetään maltillisina ”niin kuin aina”:
– Jos onnistuu puhtaasti suorittamaan ilman mitään kovin isoja omia mokia, se olisi erittäin hyvä, suuntaa maanläheinen urheilija ajatuksiaan kohti paralympialaisia.
Myllyllä on Chateauroux´sta positiivisia muistoja, sillä hän ampui siellä uransa tähän asti parhaan saavutuksen eli maailmancupin kisan kakkossijan syyskuussa 2018, mikä teki hänestä tuolloin ensimmäisen Tokion paralympialaisiin maapaikan saavuttaneen urheilijan. Mylly ampui vuonna 2022 R6 pienoiskiväärin ennätyspisteensä 621,6 ja R3 ilmakiväärin ennätyksensä 638,4 vuonna 2017.
Myllystä on helppo aistia, että paralympialaisiin on nyt mukava lähteä.
– Joo, on, hän huudahtaa.
– Tokioon verrattuna pari isoa muuttujaa on poissa: olen nyt terve ja ”imppari” on saatu loksahtamaan kohdalleen. Olen nyt luottavaisin mielin, koska molemmat lajit on nyt ”hanskassa”. Imppari oli todella ailahtelevaa ja hukassa ennen Tokiota.
– Yritän nyt Chateauroux´ssa toistaa sen, mitä olen koti-Suomessa harjoitellut, ja yritän saada sen kisoihin. Lämpötila näyttää olevan suunnilleen sama kuin Suomessa. Minä en niin lämpimästä säästä välitä.
Ampumaurheilijat kilpailevat Chateauroux´ssa omissa oloissaan. Mylly ei lähde avajaisiin, mutta pääsee Pariisin kisakylään muutaman päivän ajaksi ennen kotiinpaluuta.
– Minut yllätti Tokiossa mediahuomio. Se oli tällaiselle metsässä kasvaneelle aika yllätys. Nyt osaan suhtautua siihen paremmin, ja olisi mukavaa, jos on porukkaa ympärillä. Tokiossa ei ollut yleisöä koronan takia, ja nyt ampumaurheilijat ovat Chateauroux´ssa erillään muista, Mylly pyöritteli ajatuksiaan.
– Lähden nyt kisoihin paremmilla fiiliksillä kuin Tokioon. Chateauroux´hun on helppo mennä, kun tietää mitä odottaa. Kovatasoiset kilpailut on tulossa, eikä mitään saa ilmaiseksi.
Lähde: Paralympiakomitea