Olympialaiset: Aleksi Leppä – ”Tästä on hyvä jatkaa”
26.7.2024 klo 16:49
Lassi Palo
JAA  UUTINEN
FACEBOOKISSA

Kohta mennään! Aleksi Lepän ensimmäinen kisastartti on sunnuntaina. (Kuva: Suomen Olympiakomitea)

Aleksi Leppä aloittaa suomalaisista ampumaurheilijoista olympiaurakkansa ensimmäisenä. Miesten ilmakiväärin peruskilpailu on sunnuntaina.

Pariisin olympialaisten hulppeat avajaiset ovat myöhään perjantai-iltana. Kisoihin osallistuu kolme suomalaista ampumaurheilijaa: Eetu Kallioinen (miesten skeet), Aleksi Leppä (miesten kivääri) ja Noora Antikainen (naisten trap). Kallioinen ja Antikainen lähtivät Chateauroux´sta perjantaiaamuna avajaisiin, joissa Kallioinen toimii Suomen toisena lipunkantajana.

Avajaiskulkue matkaa jokiveneillä Seineä pitkin. Kallioisen kanssa Suomen lippua kantaa purjehtija Sinem Kurtbay. Skeetin vuoden 2023 MM-hopeamitalisti ja Tokion olympialaisissa neljänneksi sijoittunut Kallioinen osallistuu Pariisissa toisiin olympialaisiinsa. Hän sanoi aiemmin tällä viikolla, että lipunkantajana toimiminen on ”todella kunniakas tehtävä”.

– Varsinkin kun katsoo, millaisia huippu-urheilijoita on aiemmin ollut Suomen lipunkantajina. Hienoa päästä osaksi sitä jatkumoa, ja otan kiitollisena tehtävän vastaan, hän sanoi.

Peräti kuusi kertaa olympialaisissa kilpaillut kivääriampuja Juha Hirvi valittiin Suomen olympiajoukkueen lipunkantajaksi Pekingin olympialaisiin 2008. Trap-ammunnan olympiavoittaja Satu Mäkelä-Nummela ja uimari Ari-Pekka Liukkonen toimivat Suomen lipunkantajina Tokion olympialaisten avajaisissa 2021.

Leppä sen sijaan vietti olympialaisten avajaispäivän Pariisista noin 300 kilometrin päässä sijaitsevassa Chateauroux´ssa, missä olympialaisten ampumaurheilu järjestetään. Ranskan kansallisena ampumaurheilukeskuksena toimiva ampumarata on rakennettu entiselle armeija-alueelle, ja se valmistui vuonna 2017. Finaalirata on rakennettu vuonna 2022.

– Treenit ovat menneet hyvin, ja täällä on ollut mukavaa treenata hyvillä radoilla. Majoituspaikka sijaitsee tuossa ihan vieressä, joten sieltä voi tarvittaessa kävelläkin radalle. Hommat ovat toimineet mallikkaasti, eikä murheenaiheita ole ollut. Tästä on hyvä jatkaa, hän sanoi.

Viralliset harjoitukset ovat lauantaina, ja sunnuntaina on sitten vuorossa Lepän ensimmäinen olympiastartti. Kuten aiemminkin on kerrottu, Leppä on ollut viime vuoden MM-kilpailuista lähtien hyvässä vireessä. Hänen tämän vuoden tuloskeskiarvonsa ilmakiväärissä on 628,2 ja pienoiskiväärissä 590,5. Miesten ”piekkarin” peruskilpailu ammutaan ensi viikon keskiviikkona.

Lepän lähtökohta on se, että hän pääsee finaaliin. Hän sanoi kesäkuussa, että finaalissa on sitten mahdollisuus taistella mitalista, koska kaikki lähtevät nollilta. Leppä on myös sanonut, että hän on voinut luottaa tekemiseensä, on ollut hyvässä kunnossa ja pystynyt tekemään ”sitä omaa juttuaan”.

Millaiset kilpailut?

Pariisissa on järjestetty kesäolympialaiset vuosina 1900 ja 1924.

Olympialaisten ampumaurheiluun osallistuu Suomen lisäksi 81 maata. Urheilijoita on kaikkiaan 342. Suurimmat joukkueet ovat Kiinalla ja Intialla (21). Yhdysvalloilla on 17 urheilijaa ja Etelä-Korealla 16. Italialla ja isäntämaa Ranskalla on kisoissa mukana 15 urheilijaa. Ruotsilla on seitsemän urheilijaa ja Tanskalla Suomen tavoin kolme. Startteja on kaikkiaan 435.

Pariisin olympialaiset 26.7.–11.8.

Ampumaurheilu 27.7.–5.8.
Kisakaupunki: Chateauroux

Kivääri, miehet: Aleksi Leppä (Haminan Ampumaseura)
Skeet, miehet: Eetu Kallioinen (Ala-Hämeen Ampujat)
Trap, naiset: Noora Antikainen (Orimattilan Seudun Urheiluampujat)

Miesten 10m ilmakivääri
su 28.7. klo 12.15–13.30 peruskilpailu
ma 29.7. klo 13.00–13.45 finaali
Kilpailijoita lajissa: 49

Naisten trap
ti-ke 30.–31.7. peruskilpailu
ke 31.7. klo 16.45–17.30 finaali
Kilpailijoita lajissa: 30

Miesten 50m pienoiskivääri, 3×20 ls
ke 31.7. klo 10.00–11.30 peruskilpailu
to 1.8. finaali klo 10.30–11.30
Kilpailijoita lajissa: 44

Miesten skeet
pe-la 2.–3.8. peruskilpailu
la 3.8. finaali klo 16.30–17.45
Kilpailijoita lajissa: 30

Kisojen viralliset sivut.
Aikataulu ja tulokset
Suomen urheilijaesittelyt suomeksi 

Olympiajoukkueen tunnelmia, uutisia ja tuloksia kerrotaan seuraavissa kanavissa: 

Olympiakomitean nettisivut
Olympiajoukkueen Instagram
Olympiajoukkueen X
Olympiajoukkueen Facebook
Olympiajoukkueen TikTok