EM-Osijek: Suomi neljäs miesten 300m kiväärin joukkuekilpailussa
22.5.2024 klo 14:18

Ensimmäinen EM-kisa-aamu. Kuva: Tapio Kajan

Suomi sijoittui miesten 300m kiväärin makuun joukkuekilpailussa neljänneksi, kun kivääri- ja pistoolilajien EM-kilpailut alkoivat keskiviikkona Kroatiassa. Sebastian Långström oli henkilökohtaisessa kilpailussa parhaana suomalaisena kahdeksas.

Ruutiaseiden EM-kilpailut alkoivat keskiviikkona Kroatian Osijekissa. Ne päättyvät 7. kesäkuuta. Osijekissa kilpaillaan 25/50/300m kivääri- ja pistoolilajeissa. Kisoissa on mukana kaikkiaan viisitoista suomalaista, joista neljätoista kiväärilajeissa ja yksi pistoolilajeissa.

Euroopan ampumaurheiluliiton (ESC) mukaan EM-kilpailuihin on ilmoittautunut ennätysmäärä urheilijoita: 520. He edustavat 38 maata. Startteja on kaikkiaan 1241.

Avauspäivänä ammuttiin miesten ja naisten 300m kiväärin makuun kilpailu (60 ls). Miesten kilpailussa Suomea edustivat Juho Autio (Oulun Metsästys- ja Ampumaseura), Riku Koskela (Pohjois-Hämeen Ampujat) ja Sebastian Långström (Kyrkslätt Skytteförening). Naisten kilpailussa mukana oli Henna Viljanen (Kyrkslätt Skytteförening).

Långström sijoittui miesten kilpailussa parhaana suomalaisena kahdeksanneksi tuloksellaan 593. Autio hävisi hänelle pisteen ja oli 10:s. Koskelan tulos oli 585, jolla hän sijoittui 23:nneksi.

– Ihan ookoo tekemistä, ei mitään erikoista. Aurinkoinen päivä ja jonkinmoinen väreily antoivat vähän haastetta kisaan, Långström sanoi.

Autio puolestaan totesi, että hänen suorituksensa oli ”ihan ookoo”.

– Huolimattomuusvirheitä tuli liikaa, ja väreilyn kanssa piti olla tänään tarkkana.

Koskelan tekeminen oli ”vähän varovaista” ja väreilyn kanssa tuli virheitä.

– Sain loppuun tosi hyvän nipun, ja tuntuman puolesta on hyvä jatkaa seuraaviin kilpailuihin. Vakiokivääriin vähän jännitystä tuo lentomatkalla katkennut tukki, hän kertoi.

Euroopan mestaruuden voitti Slovenian konkari Rajmond Debevec, 61. Voittotulos oli 598. Itävallan Alexander Schmirl sai hopeaa ja Romanian Peter Sidi pronssia. He hävisivät voittajalle kaksi pistettä. Debevec voitti pienoiskiväärin kultaa Sydneyn olympialaisissa 2000.

Suomi sijoittui joukkuekilpailussa neljänneksi. Se hävisi pronssin voittaneelle Ruotsille kolme pistettä. Kirkkaimmat mitalit menivät Sveitsille ja Itävallalle.

Viljanen oli naisten kilpailussa 16:s, kun tulostaululle kirjattiin 582 pistettä. Hänen ensimmäiseen sarjaansa tuli yksi kasi ylös, ja hän teki siitä protestin. Se ei kuitenkaan mennyt läpi, niin Viljaselta vähennettiin kaksi pistettä. Kaksi parasta teki tuloksen 595: ykkönen oli Tanskan Charlotte Jakobsen ja kakkonen Viron Anzela Voronova. Viro sai toisenkin mitalin, sillä Karina Kotkas oli kolmas 594 pisteellään.

– Harmittaa aika paljon, kun itsestä tuntuu siltä, että ampuu ihan hyvin, mutta taulu kertoo ihan toista. Oli toki vaikea keli väreilyn osalta eli sillä oli varmasti vaikutusta, Viljanen kommentoi kilpailuaan.

EM-Osijekissa on jaossa mitalien lisäksi kahdeksan maapaikkaa Pariisin olympialaisiin – kaksi kussakin olympialajissa. Suomen olympiajoukkueeseen on jo nimetty skeet-ampuja Eetu Kallioinen (Ala-Hämeen Ampujat) ja kivääriampuja Aleksi Leppä (Haminan Ampumaseura).

25/50/300m EM-kilpailut (kivääri, pistooli)