EM-Osijek päättyi: Suomen naisille trapin joukkuekilpailun kultaa, miehille neljäs sija
26.9.2023 klo 19:03

Euroopan mestarit: Satu Mäkelä-Nummela (vas.), Noora Antikainen ja Mopsi Veromaa. (Kuva: Pekka Maunula)

Suomi päätti haulikkoammunnan EM-kilpailut mitalijuhliin, sillä naiset saavuttivat kultaa trapin joukkuekilpailussa. Suomen miehet sijoittuivat neljänneksi.

Haulikkoammunnan MM-kilpailut päättyivät tiistaina Kroatian Osijekissa melkein kolmen viikon urakoinnin jälkeen suomalaisten riemukkaisiin mitalijuhliin.

Päätöspäivän ohjelmassa olivat miesten ja naisten trapin joukkuekilpailut. Suomen miesten joukkueessa ampuivat Orimattilan Seudun Urheiluampujia (OSU) edustavat Jukka Laakso ja Juho Mäkelä sekä Eemil Pirttisalo (Ruotsalon Metsästysyhdistys). OSU:n Noora Antikainen ja Satu Mäkelä-Nummela sekä Sibbo Skyttegillen Mopsi Veromaa ampuivat Suomen naisten joukkueessa.

Joukkuekilpailun karsinnassa ammuttiin 225 kiekkoa eli jokainen ampumaurheilija ampui 75 kiekkoa.

Euroopan mestarfit valmentaja Pekka Maunulan kanssa.

Suomi teki naisten joukkuekilpailun karsinnan parhaan tuloksen 211, jolla se eteni vakuuttavasti kultamitaliotteluun. Mäkelä-Nummela ampui erinomaisesti ja teki tuloksen 74 (25+24+25), joka oli karsinnan paras. Saman tuloksen teki toinenkin olympiavoittaja, Tokiossa (2021) kultaa voittanut Slovakian Zuzana Rehak Stefecekova. Antikaisen tulos oli 70 (23+23+24) ja Veromaan 67 (22+21+24).

Suomi sai kultamitaliottelussa vastaansa Rehak Stefecekovan ja Slovakian, jonka karsinnan tulos oli 206. Pronssiotteluun menivät karsinnan kolmonen ja nelonen eli Italia (204) ja Turkki (202).

Mitalit ratkaistiin hyvissä olosuhteissa: tyyntä ja 28 lämpöastetta. Slovakia siirtyi kultamitaliottelussa 2–0-johtoon, kun se rikkoi viidestätoista kiekosta 13. Suomen tulos oli 10. Suomi tasoitti tilanteen 2–2:een, kun se voitti seuraavat kiekot 12–10. Mäkelä-Nummela oli rikkonut tähän mennessä kaikki kiekot.

Suomi siirtyi 4–2-johtoon, kun seuraavat kiekot menivät sille numeroin 14–13. Mäkelä-Nummela jatkoi erinomaista ammuntaansa: ei vieläkään yhtään ”pummia”! Hän ”pummasi” vasta 17. kiekkonsa.

Pian oltiin tasapisteissä 4–4, kun Slovakia teki tuloksen 11 Suomen jäädessä kahdeksaan. Seurasi viides kierros. Suomi aloitti sen vahvasti rikkomalla yhdeksän ensimmäistä kiekkoa. Slovakian tulos oli tässä vaiheessa 7. Suomi johti kierrosta 12–10 ennen viimeisiä laukauksia. Kun Antikainen ja Veromaa onnistuivat, Suomi varmisti Euroopan mestaruuden pistein 14–13 ja loppunumeroin 6–4.

Himmeimmät mitalit menivät Italialle, joka voitti pronssiottelun 7–3.

Mäkelä-Nummela kutsui henkilökohtaisen kilpailun jälkeen ammuntaansa ”pöperöksi” eikä ampunut maanantain parikilpailua.

– Olkoon nyt sitten mansikkapöperöä, hän naurahti hyvän ammuntansa jälkeen tuoreena Euroopan mestarina. Hän myös totesi, että tauko tekee nyt hyvää.

Mäkelä-Nummela oli sitä mieltä, että joukkuekilpailu pitäisi ratkaista peruskilpailun perusteella, kuten joitakin vuosia sitten vielä tehtiin.

– Huhhuh mikä päivä, Veromaa aloitti.

– Ammunta ei kulkenut muuta kuin vikassa sarjassa. Onneksi finaalin alun jälkeen sujui paremmin kuin muutama päivä sitten. Nyt on aika huippufiilis ja hieno tapa lopettaa kausi! Tosin menen vielä kokeilemaan tuplan SM-kisoja ensi viikonloppuna, Veromaa sanoi.

Suomi saavutti melkeinpä päivälleen vuosi sitten samalla joukkueella ja samassa paikassa MM-joukkuehopeaa.

Myös Suomen miehet ampuivat joukkuekilpailun karsinnassa hyvin: pronssimitaliotteluun Italiaa vastaan! Suomen ja Italian tulos oli 218. Tshekki oli karsinnan ykkönen (221) ja Iso-Britannia kakkonen (219). Ne etenivät kultamitaliotteluun.

Suomalaisten tulokset olivat hienoa luettavaa: Laakso 74 (25+25+24), Mäkelä 73 (25+23+25) ja Pirttisalo 71 (25+21+25).

Italia meni pronssiottelussa 2–0-johtoon, kun se voitti ensimmäisen kierroksen 13–11. Toinen kierros meni suomalaisille, vakuuttavasti pistein 14–13. Tilanne oli tasan 2–2, ja Laakso oli rikkonut kaikki kiekkonsa.

Italia voitti kolmannen kierroksen 14–11 ja siirtyi 4–2-johtoon. Laakso jatkoi täydellistä ammuntaansa. Kun Suomi voitti paineen alla neljännen kierroksen upeasti 15–11, oli tilanne tasan 4–4. Laakso jatkoi puhdasta ammuntaansa (15/15).

Viides kierros. Kun Italia oli rikkonut kuusi kiekkoa ja Suomi kaksi, otti Suomen valmentaja Pekka Maunula aikalisän. Italia ei kuitenkaan antanut suomalaisille mahdollisuuksia, vaan voitti kierroksen 13–11 ja pronssimitalit pistein 6–4. Suomi sijoittui siis neljänneksi.

Laakso oli erinomaisessa vireessä myös pronssiottelussa, missä hän rikkoi kaikki kiekkonsa.

– Takki on tyhjä, hän huokaisi,

– Ammuin tänään sadasta kiekosta 99 rikki. Se ei nyt riittänyt… Vähän on sanat vähissä eikä oikein irtoa enempää.

Hetken kuluttua Laakso totesi, että ”kyllä tämä iloksi muuttuu”.

– Se oli niin lähellä henkilökohtaisessa kilpailussa, parikilpailussa ja nyt joukkuekilpailussa. Sanoinkin aiemmin, että niin haluaisin mitalin täältä. Sitä ei nyt tullut. Pojat ampuivat mallikkaasti, Laakso kehui.

Pirttisalo sanoi, että karsinnassa hänen ensimmäinen ja viimeinen sarjansa kulkivat hyvin, mutta keskimmäinen sarja vähän rokotti lopputulosta.

– Harmittaahan se, kun jää neljänneksi. Pojat ampuivat erittäin hyvin, ja oli ilo ampua heidän kanssaan

Mäkelä puolestaan totesi, että kilpailu meni ”pääpiirteittäin hyvin” ja kaikki miehet ampuivat hienosti koko kisan ajan.

– Muutama synkkä hetki tuli pronssiotteluun, mutta ei muuta kuin eteenpäin. Voidaan olla tyytyväisiä, varsinkin alkukilpailun tulokseen, hän sanoi.

Suomi oli saavuttanut aiemmin Osijekin EM-kilpailuissa hopeamitalin, kun pojat sijoittuivat skeetin joukkuekilpailussa toiseksi. Joukkueessa ampuivat Ala-Hämeen Ampujia edustavat Lassi Kauppinen ja Eino Peltomäki sekä Ukko-Pekka Mäkinen (Tornionseudun Ampujat).

Haulikkolajien EM-kilpailut (skeet, trap)