EM-Osijek: Suomelle poikien skeetin joukkuehopeaa!
18.9.2023 klo 19:43

EM-hopeaa! Suomen skeet-poikien komeat tuuletukset: Eino Peltomäki (vas.), Lassi Kauppinen ja Ukko-Pekka Mäkinen. (Kuvat: Jorma Korhonen)

Suomen skeet-pojat saivat upeasti joukkuehopeaa, kun haulikkolajien EM-jatkuivat maanantaina Kroatiassa. Suomen joukkueessa ampuivat Lassi Kauppinen, Ukko-Pekka Mäkinen ja Eino Peltomäki. Kaarlo Hoppu on poikien trapissa avauspäivän jälkeen neljäntenä samalla tuloksella kuin kärkikolmikko (72/75).

Kroatian Osijekissa järjestettävissä haulikkolajien EM-kilpailuissa ammuttiin maanantaina niin skeetiä kuin trapiakin – kummassakin lajissa hienolla suomalaismenestyksellä.

Suomi sijoittui poikien skeetin joukkuekilpailussa toiseksi. Joukkueessa ampuivat Ala-Hämeen Ampujia edustavat Lassi Kauppinen ja Eino Peltomäki sekä Ukko-Pekka Mäkinen (Tornionseudun Ampujat). Tämä oli Suomen ensimmäinen mitali Osijekin EM-kilpailuissa.

Joukkuekilpailun karsinnassa ammuttiin 225 kiekkoa eli jokainen ampumaurheilija ampui 75 kiekkoa. Suomalaiset ampuivat karsinnassa tasaisesti, sillä Mäkisen tulos oli 72 (25+24+23), Peltomäen 71 (22+24+25) ja Kauppisen myös 71 (22+25+24).

Suomen tulos oli karsinnan toiseksi paras (214). Se merkitsi sitä, että Suomi eteni joukkuekilpailun kultamitaliotteluun, jonne pääsi karsinnan kaksi parasta. Italia oli ykkönen (216). Pronssiotteluun menivät karsinnan kolmonen ja nelonen eli Kypros (213) ja Saksa (210).

Italia vei joukkuekilpailun Euroopan mestaruuden, kun se oli suomalaisia parempi numeroin 6–4. Saksa sai pronssia voitettuaan Kyproksen 6–2.

Mäkinen sanoi olevansa hieman pettynyt:

– Hyvältähän se hopeakin tuntuu, mutta kultamitali jäi ensi kertaan, hän sanoi.

– Olisihan se kulta lämmittänyt enemmän mieltä, mutta ei ollut tänään ottajiksi. Peruskisa oli ookoo, Kauppinen puolestaan sanoi.

Peltomäki totesi, että fiilis on hyvä, vaikka kultamitali jäi saamatta.

– Finaalissa oli kyllä kaikki mahdolliset säädöt. Päivä oli lämmin, ja lopussa jännitimme, mihin mitaliotteluun pääsemme. Hyvä lopettaa junnuvuodet mitaliin!

Poikien ja tyttöjen EM-trapissa ammuttiin ensimmäinen kilpailupäivä (75/125) kiekkoa. Suomella on skeetin tavoin myös poikien trapissa täysi joukkue eli kolme ampumaurheilijaa: Kaarlo Hoppu (Pohjois-Hämeen Ampujat), Samuel Ruusunen (Orimattilan Seudun Urheiluampujat) ja Saku Tallgren (Orimattilan Seudun Urheiluampujat).

Neljä poikaa teki tuloksen 72. Yksi heistä on Hoppu, jonka sarjat olivat 25+23+24. Hän on kilpailussa neljäntenä – samalla tuloksella siis kuin kolme hänen edellään olevaa eli Espanjan Adrian Lopez Diaz, Slovakian Marco Mohyla ja Romanian Francesco-Alessandro Tiganescu.

Tallgren teki tuloksen 69 (23+25+21), jolla hän on 16. sijalla. Ruusunen jatkaa kilpailua 39. sijalta tuloksellaan 65 (22+23+20).

Silja Nieminen (Mäntsälän Kennel- ja Metsästysseura) edustaa Suomea tyttöjen trapissa. Hän avasi kilpailunsa tuloksella 63 (21+22+20) ja jatkaa kilpailua 15. sijalta. Kärjessä on tuloksen 70 tehnyt Italian Giorgia Lenticchia. Toisena on Tshekin Martina Matejkova (69), ja neljä tyttöä on tuloksessa 68.

Poikien ja tyttöjen trapin toinen kilpailupäivä eli peruskilpailun viimeiset 50/125 kiekkoa ja finaalit ammutaan tiistaina.

Osijekin EM-kilpailujen viimeinen kilpailupäivä on tiistai 26. syyskuuta. Kisoihin osallistuu 415 ampumaurheilijaa, jotka edustavat 41 maata. Suomesta on mukana kahdeksantoista urheilijaa.

Haulikkolajien EM-kilpailut (skeet, trap)
8.–27.9. Osijek, Kroatia

Tuloksia ja tilanteita ma 18.9.

Poikien skeet, joukkuekilpailu
Karsinta (225 kiekkoa): 1) Italia 216, 2) Suomi 214, 3) Kypros 213, 4) Saksa 210. 11 joukkuetta.

Kultamitaliottelu: Italia – Suomi 6–4
Pronssimitaliottelu: Saksa – Kypros 6–2

Poikien trap, 1. kilpailupäivä (75/125 kiekkoa): 1) Adrian Lopez Diaz Espanja 72, 2) Marco Mohyla Slovakia 72, 3) Francesco-Alessandro Tiganescu Romania 72, 4) Kaarlo Hoppu Suomi 72, … 16) Saku Tallgren 69, … 39) Samuel Ruusunen 65. 53 osanottajaa.

Tyttöjen trap, 1. kilpailupäivä (75/125 kiekkoa): 1) Giorgia Lenticchia Italia 70, 2) Martina Matejkova Tshekki 69, … 15) Silja Nieminen 63. 25 osanottajaa.

EM-kilpailujen kaikki tulokset Siuksen verkkosivuilla.

// Artikkelia muokattu klo 20.35: päivitetty Mäkisen, Kauppisen ja Peltomäen kommentit. //