Ampumaurheiluliiton 100-vuotisjuhlavuosi käynnistyi
18.1.2019 klo 17:35
Lassi Palo
JAA  UUTINEN
FACEBOOKISSA

Puolusvoimain komentaja Jarmo Lindberg sekä Ampumaurheiluliiton puheenjohtaja Vesa Nissinen ja toiminnanjohtaja Anne Lantee. (Kuvat: Lassi Palo)

Suomen Ampumaurheiluliitto viettää tänä vuonna 100-vuotisjuhlavuottaan. Juhlavuoden avaustilaisuus oli tänään Helsingissä.

Avaustilaisuuden urheilijavieraat olivat Eetu Kallioinen (vas.), Lili Kemppi ja Kim Leppänen.

Suomen Ampumaurheiluliitto (SAL) on maamme urheilutoiminnan vanhimpia ja menestyksekkäimpiä lajiliittoja. Se on perustettu 19.1.1919. 100-vuotisjuhlavuoden avaustilaisuus järjestettiin perjantaina Helsingissä Katajanokan Kasinolla.

Avaustilaisuudessa oli läsnä Ampumaurheiluliiton ulkopuolisia sidosryhmiä, muun muassa Puolustusvoimain komentaja, kenraali Jarmo Lindberg. Urheiluministeri Sampo Terho toimitti tervehdyksensä juhlaväelle ja onnitteli valtionhallinnon puolesta 100-vuotiasta Ampumaurheiluliittoa ”hienosta, kokonaisvaltaisesti lajia ja sen harrastajia palvelevasta toiminnasta”.

– Toivon koko ampumaurheiluperheelle parhainta menestystä myös seuraavalla satavuotiskaudella, Terho sanoi tervehdyksessään, jonka luki ylijohtaja Esko Ranto Opetus- ja kulttuuriministeriöstä.

Ampumaurheilun menestys ei Terhon mukaan ole tullut onnenkantamoisena:

– Sen takana on väsymätön ja periksiantamaton työ ampumaurheilun parissa erilaiset harrastajat huomioiden. Ampumaurheiluliitto on pysynyt pitkästä historiasta huolimatta aina ajan ja yhteiskunnan hengessä. Usein jopa etunojassa.  – – Ampumaurheilu on ollut tasa-arvo- ja yhdenvertaisuustyön edelläkävijä suomalaisessa urheilussa, Terho totesi.

Ampumaurheiluliiton puheenjohtaja Vesa Nissinen sanoi juhlapuheessaan, että ”on suuri kunnia olla 100-vuotiaan Suomen Ampumaurheiluliiton puheenjohtajana juuri juhlavuonna”.

– Kunniakas historia asettaa meille myös suuret velvoitteet. Strategiamme mukaisesti keskitymme varmistamaan, että toimintaympäristömme muutoksessa ampumaurheilun harrastamisen edellytykset säilyvät myös tulevaisuudessa. Ampumaurheilu on Olympiakomitean analyysin mukaan yksi niistä harvoista lajikokonaisuuksista, joilta jatkossakin voidaan odottaa olympiamenestystä, Nissinen sanoi.

– Tänä päivänä liittomme edustaa kuitenkin kahdeksaa eri lajiryhmää, joista vain kolme on olympiaohjelmassa. Pyrkimys kaikkien lajien mahdollisimman tasapuoliseen tukemiseen onkin liiton rajallisten taloudellisten resurssien puitteissa yksi suurista haasteistamme.

– Yksi tämän juhlavuoden – jonka suojelijaksi tasavallan presidentti Sauli Niinistö on lupautunut – isoista tapahtumista on haulikon maailmancupin kilpailujen järjestäminen Lahti-Hollola -seudulla elokuussa. Pääjuhlamme järjestetään Tampereella 31. elokuuta.

Mika Lehtonen Poliisihallituksesta.

Juhlaseminaarissa puhunut Poliisihallituksen asehallintopäällikkö Mika Lehtonen sanoi, että poliisilla ja Ampumaurheiluliitolla on ollut hyvä keskusteluyhteys, jonka hän uskoi jatkuvan myös tulevaisuudessa.

– Poliisin puolesta onnittelen liittoa ja toivon sille menestystä myös alkavan juhlakauden aikana, Lehtonen sanoi.

Ampumaurheiluliiton ympäristö- ja olosuhdepäällikön Lotta Jaakkolan aiheena oli ”Ampumaradat mahdollisuutena”. Hän toi esiin ampumaratojen yhteiskunnallisen merkityksen niin maanpuolustuksen, kokonaisturvallisuuden kuin urheilun, virkistyksen ja luonnonsuojelun ja -hoidonkin kannalta. Suomessa on noin 600 ampumarataa ja tuhansia erilasia lajiratoja.

Avaustilaisuuden urheilijavieraat olivat Eetu Kallioinen (skeet), Kim Leppänen (practical) ja Lili Kemppi (kiväärijuniori). He kertoivat juhlaväelle ampumaharrastuksestaan, lajeistaan ja tavoitteistaan. Kallioinen tiivisti terveisensä 100-vuotiaalle liitolle napakasti:

– Voitokasta juhlavuotta!

Juhlavuodesta lisää…

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö toimii Suomen Ampumaurheiluliiton 100-vuotisjuhlavuoden suojelijana.

Ampumaurheiluliiton juhlavuoden ohjelma rakentuu avaustilaisuuden lisäksi kahden muun päätapahtuman ympärille. Haulikkolajien maailmancup järjestetään Lahdessa 13.-23. elokuuta ja pääjuhla on Tampereella 31. elokuuta.

Tokion olympialaiset järjestetään vuonna 2020. Olympiamaapaikkoja jaetaan kaikissa tämän vuoden maailmancupeissa eli Lahdessakin kilpaillaan maailmancupin voiton lisäksi paikasta Tokioon. Lahden kilpailussa on jaossa kahdeksan maapaikkaa eli kaksi kussakin henkilökohtaisessa lajissa.

Tämä vuosi on myös maailmancupin käytännön järjestelyistä vastaavan Lahden Ampumaseuran (LAS) 100-vuotisjuhlavuosi.

100-vuotisjuhlavuoden päättää Lohjan Kisakalliossa 26.–27. lokakuuta järjestettävä Grande Finale.

SAL100-juhlavideon lyhyt versio julkistettiin Urheilugaalassa 17. tammikuuta. Pitkän version ensi-ilta oli Katajanokalla pidetyssä juhlavuoden avaustilaisuudessa.

Kalle Virtapohjan kirjoittama SAL100-historiateos julkistetaan pääjuhlan yhteydessä elokuun lopussa. Tunnelmapaloja saadaan vuoden varrella Urheiluampuja-lehdessä historiajuttujen muodossa. Urheiluampujan heinäkuussa ilmestyvä numero on 100-vuotisteemanumero. SM-mitaleista on tehty juhlavuodelle oma versionsa.

Toukokuussa ja elokuussa järjestetään SAL100-ampumaurheiluviikko, jolloin radoilla pidetään avoimia ovia ja tutustutetaan uusia ihmisiä ampumaurheilun pariin teemalla kaveri mukaan radalle. Tavoitteena on juhlavuoden kunniaksi myös, että ampumaurheilukouluja on tänä vuonna sadassa seurassa.

Ampumaurheiluliittoon kuuluu 304 jäsenyhdistystä ja runsaat 30 000 jäsentä.

100-vuotisjuhlavuoden päätapahtumat

18.1. Juhlavuoden avaustilaisuus, ulkopuoliset sidosryhmät (Helsinki)
13.-23.8. Haulikon maailmancup (Lahti)
31.8. Pääjuhla (Tampere)
26.-27.10. Grande Finale (Kisakallio, Lohja)

Aikajana 1865-

1865 Ensimmäinen ampumaseura (Suomen Metsästysyhdistys) perustetaan
1908 Ensimmäiset suomalaiset ampumaurheilijat kilpailevat olympialaisissa (Lontoo)
1912 Suomen ensimmäiset ampumaurheilun olympiamitalit (Tukholma)
1919 Suomen Ampujainliitto perustetaan (19.1.)
1922 Ampujainliiton ensimmäinen oma toimisto aloittaa SOK:n toimitalossa. Arkkitehti Robert Tikkanen suunnitteli liiton lipun, jota käytettiin ensimmäisen kerran.
1926 Ampujain Lehti ilmestyi ensimmäisen kerran
1937 Helsingissä järjestetään MM-kilpailut
1956 Suomen ensimmäinen ampumaurheilun olympiakultamitali: Pentti Linnosvuo vapaapistoolin voittaja Melbournessa
1958 Vilho Ylönen valitaan Vuoden urheilijaksi
1964 Pentti Linnosvuo (olympiapistooli) ja Väinö Markkanen (vapaapistooli) olympiavoittajiksi Tokiossa
2000 Erkki Pekkala saavuttaa ampumaurheilun ensimmäisen paralympiamitalin eli hopeaa (Sydney)
2001 Liiton nimi muuttuu Ampujainliitosta Ampumaurheiluliitoksi
2002 ISSF:n kaikkien lajien MM-kilpailut järjestetään Lahdessa
2004 Minna Leinonen voittaa ampumaurheilun ensimmäisen paralympiakultamitalin (Ateena)
2005 Helena Wallden valitaan Ampumaurheiluliiton ensimmäiseksi naispuheenjohtajaksi
2006 Ampumaurheiluliitolle ensimmäisenä lajiliittona OKM:n ja SLU:n Piikkarit-tasa-arvopalkinto
2008 Satu Mäkelä-Nummela trapin olympiavoittajaksi Pekingissä. Hänet valitaan myös Vuoden urheilijaksi.
2009 Ampumaurheiluliitto täyttää 90 vuotta
2012 Vierumäen ilma-aseiden EM-kilpailuissa jaetaan viimeiset olympiapaikat Lontooseen
2019 Ampumaurheiluliitto juhlii 100-vuotisjuhliaan

Lisää kuvia Ampumaurheiluliiton Facebookissa.