Näkövammaisten joukkue-EM-pronssille makuukilpailussa
2.6.2024 klo 14:41
Mikko Taussi

Para-ammunnan luotilajien EM- ja haulilajien MM-kilpailut käynnistyivät Espanjan Granadan Las Gabiaksen hienossa ampumaurheilukeskuksessa sunnuntaina. Ensimmäisenä suomalaislajina ammuttiin 10 metrin kiväärin näkövammaisten makuuasentokilpailu. Kilpailuissa Suomea edusti Suomen Paralympiakomitean ampujat Timo Nyström (Mikkelin Ampujat), Esko Karmala (Tikkakosken Ampujat) ja Pekka Rantanen (Poliisien Ampumaseura).

Peruskilpailu sujui suomalaisilta omaan tasoonsa nähden hyvin. Erityisen hyvin suoriutui Veli-Pekka Rantanen saaden paikan finaaliin uudella ennätyksellään 605.5. Muista suomalaisista Karmala ampui 603.1 ja Nyström 597.8. Rantanen totesi, että pääosin kilpailu meni hyvin, vaikka välillä tulikin hieman heikkoja osumia. Nyström ja Karmala olivat iloisia Rantasen tuloksesta, mutta eivät itse olleet kovin tyytyväisiä omiin tuloksiinsa, jotka vähän tippuivat normaaleista kotimaan pisteistä. Suomalaisten yhteispanoksella irtosi pronssia neljän joukkueen mittelössä.

Granadan EM-kisoissa Veli-Pekka Rantanen oli paras suomalainen makuuammunnassa (VIP). Kuva: Gaelle Gut, FFTir.

Peruskilpailun parhaan tuloksen 629.7 ampui Espanjan Ager Solabarrieta, joka on uusi maailman ennätys. Solabarrieta oli myös edellisen maailman ennätyksen haltija.

18 ampujaa

Joukkuekilpailussa Suomi saavutti odotetusti pronssia Puolan ja Espanjan jälkeen.

1. Espanja 1845.1
  2. Puola 1816.5
  3. Suomi 1806.4
  4. Kroatia 1761.8.

24-laukauksen finaalissa Rantasen ensimmäinen sarja oli erinomainen, joka sijoitti hänet tilapäisesti toiseksi. Muiden ampujien saadessa ryhtiä ammuntaan suomalainen putosi tulosluettelossa laukaus laukaukselta päätyen lopulta seitsemänteen sijaan. Finaalissa Puolan Barbara Moskal oli lopulta paras. ennen Kroatian Fran Skracicia  ja Espanjan uutta tulokasta Manuel Encinas Sencialesta.

• Vesa Järvinen, Lahti, trap PT2.

Haulikkoampujien kilpailupäivät ovat 3.-4.6. Myllyn kilpailut ovat 4.6 ilmakiväärin makuuasentokilpailu (R3) ja 5.6 pienoiskiväärin makuuasentokilpailu (R6). Myllyn lajeissa on jaossa yksi paikka Pariisn paralympiakisoihin.

Kilpailuja voi parhaiten seurata Sius AG:n tulossivuilta: https://results.sius.com/Championships.aspx. Kilpailujen seuraamisessa on otettava huomioon, että kellon aika Espanjassa on yhden tunnin jäljessä.

Juha Myllymäki saavutti hopeaa (PT1) vuoden 2023 MM-kilpailuissa Perussa. Vuoden 2022 maailmanmestaruuskilpailuissa Al Ainissa Vesa Järvinen voitti maailmanmestaruuden trapissa (PT2) ja Esko Karmala oli näkövammaisten makuuammunnassa (VIP) kolmas. Lisäksi Timo Nyström on näkövammaisten makuuammunnan maailmanmestari vuodelta 2019.