Bakun maailmancup: Aleksi Leppä taas finaaliin
8.5.2024 klo 16:05

Aleksi Leppä pääsi miesten pienoiskiväärin asentokilpailun finaaliin, kun maailmancup jatkui keskiviikkona Bakussa. Marianne Palo oli naisten kilpailussa 28:s jääden vain kaksi pistettä finaalirajasta. Ukko-Pekka Mäkinen ja Eetu Kallioinen rikkoivat miesten skeetin avauspäivänä 72/75 kiekkoa ja ovat sijoilla 22 ja 30.

Kansainvälisen ampumaurheiluliiton (ISSF) vuoden kolmas maailmancup jatkui keskiviikkona Azerbaidzhanin Bakussa suomalaisittain miesten skeetin ensimmäisellä kilpailupäivällä (75/125 kiekkoa) ja miesten ja naisten 50m pienoiskiväärin asentokilpailulla (3×20 ls). Finaalit ammutaan torstaina.

Aleksi Leppä (Haminan Ampumaseura) teki peruskilpailun toiseksi parhaan tuloksen 592 (polvi 199, makuu 199, pysty 194), jolla hän sijoittui hienosti kolmanneksi ja pääsi huomiseen finaaliin. Kahdeksan parhaan finaaliraja oli 590. Kiinan Linshu Du oli peruskisan ykkönen 594 pisteellään.

Lepän polviasento oli hänen kauden parastaan. Se oli desimaaleilla parempi kuin makuu:

– Polvi oli tänään todella hyvää. Asentoa on rakennettu talven aikana, ja nyt se alkaa toimia. Makuu oli hyvä. Pystyltä oli vähän vaikeaa, sillä alkoi vähän tuulla ja minulla ei ollut mikään paras päivä pystylle, mutta sain taisteltua sen loppuun. Hyvällä fiiliksellä huomiseen finaaliin, Leppä sanoi.

Leppä on hyvässä vireessä, sillä hän voitti asentokilpailun huhtikuun 19. päivänä Rio de Janeiron olympiakarsinnassa.

Marianne Palo (Isonkyrön Metsästys- ja Ampumaseura) ampui tiistain karsinnassa toiseksi parhaan tuloksen 585. Tänään hän nakutti tulostaululle 589 pistettä (196+199+194) ja sijoittui 28:nneksi. Kilpailu oli tasainen, sillä finaaliraja oli kaksi pistettä parempi.

Tiistain karsintakilpailu oli Palon mukaan haastava keliolosuhteiden takia:

– Oli todella tuulinen ja kylmä päivä. Makuulla täytyi alkaa ampua ennakolla, kun tuuli yltyi entisestään toisen sarjan aikana. Pystyllä päätin, että ennakolla mennään kisan loppuun asti. Onnistuin siihen nähden hyvin, vain pari pientä ennakkovirhettä, hän kertoi.

– Tänään peruskilpailussa täytyi olla koko ajan tarkkana sääolosuhteiden vaihtelun vuoksi, mutta sain pidettyä hyvän rytmin yllä koko kilpailun ajan. Hihnoilla viisi osumaa jäi karvan verran kympistä ja pystystä tuli yksi virhe, mutta muuten olen tyytyväinen päivän kilpailuun. Finaaliraja ei jäänyt kuin kahden pisteen päähän.

Puolan Julia Piotrowska oli peruskilpailun paras tuloksellaan 595, mutta hän ei ole finaalissa, koska oli niin sanottu RPO-ampuja (ranking points only).

Skeetissä yksi mies rikkoi kaikki avauspäivän kiekot: Ison-Britannian Ben Llewellyn. Viisi on tuloksessa 74 ja kolmetoista tuloksessa 73.

Eetu Kallioinen (Ala-Hämeen Ampujat) ja Ukko-Pekka Mäkinen (Tornionseudun Ampujat) tekivät tuloksen 72. Mäkisen sarjat olivat 23+24+25 ja Kallioisen 24+25+23. Mäkinen jatkaa kilpailua 22. sijalta ja Kallioinen 30. sijalta. Eino Peltomäen (Ala-Hämeen Ampujat) tulos oli 69 (23+24+22), jolla hän on 57:ntenä.

Bakussa ei ole jaossa maapaikkoja heinä-elokuussa järjestettäviin Pariisin olympialaisiin. Leppä ja Kallioinen on jo nimetty Suomen olympiajoukkueeseen.

Pariisin olympialaisten maapaikkoja voi vielä saavuttaa kaksissa EM-kilpailuissa. Haulikkolajien EM-kilpailut järjestetään Italian Lonatossa 15.–27. toukokuuta. 25/50/300m kivääri- ja pistoolilajien EM-kilpailut ovat Kroatian Osijekissa 20.5.–8.6. Lonatossa on jaossa yksi maapaikka per olympialaji, Osijekissa kaksi.

ISSF:n maailmancup (kivääri, pistooli, haulikko)
1.–12.5. Baku, Azerbaidzhan

Suomalaislajien tuloksia ja tilanteita ke 8.5.

Miesten 50m pienoiskivääri 3×20 ls, peruskilpailu: 1) Linshu Du Kiina 594, 2) Yukun Liu Kiina 592, 3) Aleksi Leppä Suomi 592, 4) Jack Rossiter Australia 592, 5) Istvan Peni Unkari 592, 6) Miran Maricic Kroatia 591, 7) Jiri Privratsky Tshekki 591, 8) Lucas Kryzs Ranska 590. 65 osanottajaa. Kahdeksan parasta torstain finaaliin.

Naisten 50m pienoiskivääri 3×20 ls, peruskilpailu: 1) Julia Piorowska Puola 595 (RPO), 2) Eunseo Lee Etelä-Korea 595/44x, 3) Nina Christen Sveitsi 593/40x, 4) Yesugen Oyubat Mongolia 593/39x, 5) Seonaid McIntosh Iso-Britannia 593/38x, 6) Anna Janssen Saksa 591/40x, 7) Rikke Ibsen Tanska 591/37x, 8) Nadine Ungerank Itävalta 591/36x, … 28) Marianne Palo Suomi 589. 60 osanottajaa. Kahdeksan parasta torstain finaaliin.

Miesten skeet, 1. kilpailupäivä (75/125 kiekkoa): 1) Ben Llewellyn Iso-Britannia 75, 2) Sebastian Bermudez Labbe Guatemala 74, 3) Abdullah Alrashidi Kuwait 74, 4) Niccolo Sodi Italia (RPO) 74, 5) Nicolas Pacheco Espinosa Peru 74, 6) Marco Sablone Italia 74, … 22) Ukko-Pekka Mäkinen 72, … 30) Eetu Kallioinen 72, … 57) Eino Peltomäki 69. 80 osanottajaa.

Maaimancupin kaikki tulokset ISSF:n verkkosivuilla.

// Artikkelia muokattu klo 18.25: lisätty Marianne Palon kommentit. //