Para-ammunnan MM: ”Ei ihan sitä parasta”
25.9.2023 klo 07:01

Jarkko Mylly (vas.) R3-kilpailussa.

Jarkko Myllyn mukaan monin paikoin oli hyvää tekemistä, ”ei kuitenkaan ihan sitä parasta”, kun hänen avauslajinsa oli päättynyt para-ammunnan MM-kilpailuissa Perussa.

Teksti ja kuvat: Erkki Matilainen

Para-ampumaurheilun MM-kilpailut järjestetään 19.–29. syyskuuta Perun pääkaupungissa Limassa. Suomesta kilpailuihin osallistuu kahdeksan urheilijan joukkue, jossa on viisi liikuntavammaista ja kolme näkövammaista ampumaurheilijaa.

Liikuntavammaisten ampujien kivääri- ja pistoolilajit kuuluvat kesäparalympialaisten lajiohjelmaan, ja näissä lajeissa on Limassa jaossa MM-mitalien lisäksi myös maapaikkoja vuoden 2024 Pariisin paralympialaisiin.

MM-kilpailut jatkuivat sunnuntaina liikuntavammaisten kilpailuilla. Vuorossa olivat ilmakiväärin 60 laukauksen makuukilpailu sekä R3- että R5-lajeissa. Hihnatuelta ammuttavan R3-kilpailun tulostaso oli jälleen kova. Peruskilpailun voiton vei Etelä-Korean Jinho Park tuloksella 636,0 finaalirajan ollessa 633,7. Toiseksi sijoittui Turkin Erhan Coskuner (635,5) ja kolmanneksi Saksan Natascha Hiltrop (635,1).

Suomen edustajat Jarkko Mylly (Haapajärven Ampumaseura) ja Niina Seppälä (Mäntsälän Urheilijat) eivät tällä kertaa yltäneet parhaaseensa, vaikka hyvääkin nähtiin.

Mylly kokosi kilpailussaan 629,5 ja sijoittui 25:nneksi.

– Lähdin kilpailuun hyvillä mielin, ja kilpailu olikin alusta alkaen monin paikoin hyvää tekemistä, ei kuitenkaan ihan sitä parasta, Mylly sanoi.

Myllyn suorittaminen olikin tasaisen varmaa ilman pahoja notkahduksia, mutta kärkisijoille olisi tarvittu ”ylärekisterissä” ampumista.

– Turhan paljon ysejä tuli, ja se rokotti tulosta. Uusi ase ja asennon haku latauksen jälkeen opetteluttavat vielä. Pienestä se on enää kiinni, ja tämä lupaa hyvää tulevaa piekkarikisaakin ajatellen.

Niina Seppälä (vas.) MM-kisoissa.

Seppälän kilpailu oli EM-kilpailujen hyvän suorituksen jälkeen vaikeinta koko kauden aikana. Tuloksellaan 619,0 hän sijoittui 60:nneksi eikä äkkiseltään pystynyt analysoimaan alavireisyyttään.

– Mysteeri, hän ihmetteli.

– Ei jännittänyt, asento oli hyvä ja oli hyvä ampua, mutta ei vaan kulkenut, vaikka mitä teki. Täytyy kotona tutkia oma tekniikka ja välineet.

Finaalissa Israelin Yuliya Chernoy heilutti tahtikeppiä vieden maailmanmestaruuden neljän kymmenyksen erolla ennen Hiltropia. Pronssia sai Park.

Jousituelta ammuttavassa R5-kilpailussa tulostaso oli myös kova. Voittaja, Ranskan Justin Beve, ampui kolmen kymmenyksen päähän maailmanennätyksestä tuloksellaan 642,4. Toiseksi tuli maanmies Tanguy De La Forest tuloksella 639,0 ja kolmanneksi Sveitsin Nicole Haeusler (638,89. Finaalin raja oli 636,5.

Turun Seudun Ampujien Sari Posio oli tehnyt kotiläksyjä EM-kilpailujen jälkeen aloituslaukausten hallitsemiseksi. Kilpailu alkoikin lupaavasti, ja sama jatkui toisella kymmenen laukauksen sarjalla. Kolmannessa sarjassa osumiin tuli kuitenkin aivan liikaa hajontaa, mikä näkyi odotettua vaisummaksi jääneessä lopputuloksessa (631,8).

Sari Posio.

– Kyllä harmittaa, Posio tuskaili.

– Alussa jännitti, mutta hallitsin sen tällä kertaa hyvin. Hain ammuntaan hyvää rytmiä ja siihen pääsinkin. Ammuin paljon hyviä osumia, ja odotin parempaa tulosta. Ehkä painotin rytmiä liiankin paljon hankalammillakin hetkillä. Kehno kolmas sarja meni tähtäimiä säädellessä, ja rytmi katosi. Muutenkin sarja oli yllättävän heikko arvoltaan (103,7). Parempi loppu ei enää riittänyt pelastamaan riittävästi lopputulosta.

Finaalissa pakkaa sekoitettiin taas selvästi. Ranskan Guillaume-Sage nousi maailmanmestaruuteen ja hopealle nousi Italian Iacus. Pronssia sai Ranskan De La Forest.

Para-ampumaurheilun MM-kilpailut
19.–29.9. Peru, Lima

Tuloksia su 24.9.

R3-peruskilpailun parhaat ja suomalaiset: 1) Park Jinho KOR 636.0, 2) Coskuner Erhan TUR 635.5, 3) Hiltrop Natascha GER 635.1, 4) Xie Huanyu CHN 634.8, 5) Shchetnik Iryna UKR 634.1, 6) Sadaki Daisuke JPN 634.1, 7) Chernoy Yuliya ISR 633.7, 8) Trzesniowska Emilia POL 633.7, … 25) Mylly Jarkko 629.5, … 60) Seppälä Niina 619.0.

R3-finaali: 1. Chernoy ISR 253.7, 2) Hiltrop GER 253.3, 3) Park KOR 230.9, 4) Shchetnik UKR 210.0, 5) Trzesniowska POL 188.7, 6) Xie CHN 166.5, 7) Coskuner TUR 144.5, 8) Sasaki JPN 102.0.

R5-peruskilpailun parhaat ja suomalaiset: 1) Beve Justine FRA 642.4, 2) De La Forest Tanguy FRA 639.0, 3) Haeusler Nicole SUI 638.8, 4) Kovalchuk Vasyl UKR 638.1, 5) Guillaume-Sage Pierre FRA 637.6, 6) Ristic Dragan SRB 637.3, 7) Triyanto Bolo INA 636.6, 8) Iacus Gianluca ITA 636.5, … 35) .Posio Sari 631.8.

R5-finaali: 1) Guillaume-Sage FRA 255.5, 2) Iacus ITA 254.9, 3) De La Forest FRA 232.2, 4) Beve FRA 210.5, 5) Kovalchuk UKR 189.8, 6) Haeusler SUI 167.8, 7) Triyanto INA 147.1, 8) Ristic SRB 125.7.

Seuraavat suomalaislajit ovat maanantaina ammuttavat paratrapin ensimmäinen kilpailupäivä ja näkövammaisten ilmakiväärin pystykilpailu. Pienoiskiväärin 50m makuukilpailun karsinta ammutaan keskiviikkona.

MM-kilpailujen kaikki tulokset löytyvät Siuksen verkkosivuilta.