Ampumaurheiluliiton strategian uudistamistyö aloitettu
16.11.2019 klo 15:14
Lassi Palo
JAA  UUTINEN
FACEBOOKISSA

Puheenjohtaja Vesa Nissinen, liittovaltuuston puheenjohtaja Asko Terkola ja toiminnanjohtaja Anne Lantee liittovaltuuston kokouksessa Vantaalla lauantaina. (Kuvat: Lassi Palo)

Ampumaurheiluliiton strategian uudistamistyö on aloitettu syksyn aikana, ja uuden strategian kaavaillaan tulevan käyttöön vuoden 2021 alusta alkaen. ”Toivottavasti saamme ensi vuoden Tokion olympialaisista ja paralympialaisista hyvää nostetta uudelle nelivuotiskaudelle”, puheenjohtaja Vesa Nissinen sanoi Vantaalla lauantaina pidetyssä Ampumaurheiluliiton liittovaltuuston syyskokouksessa.

Suomen Ampumaurheiluliiton (SAL) värikäs 100-vuotisjuhlavuosi on pian päätöksessään. Tapahtumia on ollut useita. Lauantaina pidettiin Vantaalla liittovaltuuston syyskokous, jossa varapuheenjohtajaksi valittiin Mikko Taussi myös kaudeksi 2020-2021. Liittovaltuuston kokouksen tekemän päätöksen mukaan hallituksen erovuoroisista jäsenistä Marja Maunula, Jaakko Hyvätti ja Veli-Pekka Karvinen jatkavat hallituksessa myös tulevat kaksi vuotta.

Ampumaurheiluliiton puheenjohtaja Vesa Nissinen painotti valtuuston kokouksen avauspuheenvuorossaan sitä, että liiton johtamisessa vastuita on jaettu ja että töitä tehdään yhdessä. Hän viittasi viimeksi kuluneiden viikkojen aikana liiton johtamisesta käytyihin keskusteluihin.

– Liittovaltuuston tehtävänä on määrittää Ampumaurheiluliiton suunta ja päämäärä, ja sen välineenä on strategia. Kun strategia on olemassa, olennaista ovat sen jälkeen ohjaus ja oikeiden ihmisten valitseminen toteuttamaan sitä. Kaikessa toiminnassa on tulosvastuu: jos tuloksia ei tule, on tehtävä ratkaisuja, Nissinen sanoi.

Nissinen korosti myös sitä, että toiminnanjohtaja Anne Lantee johtaa liiton toimistoa ja siellä työskenteleviä.

– Ja minä ”sparraan” Annea, hän sanoi.

Strategian uudistamistyö on aloitettu syksyn aikana, ja uuden strategian kaavaillaan tulevan käyttöön vuoden 2021 alusta alkaen.

– Olympiadin mukaan menevä nelivuotisjakso on mielestäni sopiva periodi. Toivottavasti saamme ensi vuoden Tokion olympialaisista ja paralympialaisista hyvää nostetta uudelle nelivuotiskaudelle, Nissinen totesi.

Ampumaurheiluliiton strategiassa keskeisimmät painopisteet ovat olosuhteiden varmistaminen, vaikuttamisen ja viestinnän tehostaminen, seurojen tarpeisiin vastaaminen, liiton sisäisen toiminnan kehittäminen ja huippu-urheilun tulosten parantaminen.

Olosuhteiden varmistamisessa keskeinen tavoite on, että maakunnissa ja koko Suomessa on riittävä ja kattava nykyaikainen ampumarataverkosto. Tähän liittyen Ampumaurheiluliiton johdolla aloitetaan ensi vuonna laaja kolmivuotinen hanke, joka toteutetaan yhteistyössä Suomen Metsästäjäliiton, Suomen Riistakeskuksen, Suomen Reserviupseeriliiton ja Reserviläisliiton kanssa.

Vaikuttamisen ja viestinnän tavoitteena on, että lainsäädäntö ja julkishallinto tukevat ampumaharrastusta. Osittain vaikuttamistyötä tehdään Ampumaharrastusfoorumin (AHF) kautta. Ampumaurheiluliiton huippu-urheiluviestintää on kehuttu ulkopuolisten sidosryhmien taholta, ja tavoitteena on kasvattaa SAL:n vaikuttavuutta ja osaamista myös yhteiskunnallisessa vaikuttamisessa.

Seurojen tilannetta ja tarpeita selvitettiin keväällä 2017 toteutetulla seurakyselyllä, jossa kysyttiin seuroilta muun muassa ajatuksia liiton palveluista ja ampumaurheiluun liittyvistä tekijöistä sekä seurojen omista kehitystavoitteista ja -suunnitelmista. Yleisimmät kehityskohteet vastausten perusteella olivat rataolosuhteiden kehittäminen, seuran jäsenmäärän kasvattaminen, uusien ohjaajien ja valmentajien kouluttaminen, seurojen välisen yhteistyön lisääminen ja seuran talouden kehittäminen.

Nämä asiat ovat olleet huomion kohteina kahtena viime vuonna, ja myös ensi vuonna SAL jatkaa seurojen tukemista näissä kehityskohteissa. Ensi vuoden aikana myös toteutetaan uudelleen seurakysely.

Liiton sisäisen toiminnan kehittämisen johtavana ajatuksena on tehostaa hallintoa ja suunnata resursseja entistä enemmän toiminnan aikaansaamiseen: enemmän liikettä – vähemmän hallintoa.

Huippu-urheilun tulosten parantamisen tavoitteina on viedä ja vakiinnuttaa suomalainen ampumaurheilutoiminta kansainväliselle tasolle ja saada ampumaurheilija Tokion olympialaisiin 2020 joka lajiryhmästä. Johtavana ajatuksena on, että parhaat urheilijat harjoittelevat parhaissa olosuhteissa parhaiden valmentajien johdolla.

Ampumaurheiluliiton 100-vuotisjuhlavuosi on siis pian päätöksessään. Avaustapahtuma oli 18. tammikuuta Helsingissä. Ampumaurheilun kansainvälinen huomio kohdistui Suomeen elokuussa, jolloin haulikkoampujat kilpailivat olympiapaikoista Lahdessa ja Hollolan Hälvälän ampumaradalla järjestetyssä maailmancupin kilpailussa.

Pääjuhla oli elokuun 31. päivänä Tampereella. Kalle Virtapohjan kirjoittama 100-vuotishistoriateos julkistettiin pääjuhlan yhteydessä. Juhlavuoden päätti vuoden parhaiden palkitsemistilaisuus Grande Finale 26. lokakuuta Kisakalliossa Lohjalla.

Suomalaiset ampumaurheilijat menestyivät vuoden aikana taas erinomaisesti, sillä he voittivat kaikkiaan 61 MM- tai EM-mitalia. Satu Mäkelä-Nummela saavutti naisten trapissa olympiamaapaikan Tokioon 2020, ja Lari Pesonen ampui maapaikan Tokioon miesten skeetissä. Jarkko Mylly ampui maapaikan Tokion paralympialaisiin viime vuonna.

SAL:n liittovaltuusto hyväksyi kokouksessaan toiminta- ja taloussuunnitelman vuodeksi 2020. Talousarvion loppusumma on 2 671 261 euroa, ja se päätyy 4 138 euron ylijäämään. Ympäristölupahankkeen osuus kuluista ja tuotoista on noin 396 000 euroa.

Talousarvio perustuu liittovaltuuston keväällä hyväksymiin maksuihin. Seuran jäsenmaksu liitolle on 26 euroa per henkilö, aikuisten lisenssi 40 euroa, harrastelisenssi 25 euroa, yli 80-vuotiaiden lisenssi 19 euroa ja nuorten lisenssi 13 euroa.

Ampumaurheiluliiton lauantaina järjestettävän liittovaltuuston kokouksen aluksi Juhani Lehtosaari (vas.), Pirjo Manninen ja Sami Mäkelä saivat OKM:n aiemmin tänä vuonna myöntämän ansiomitalin kullatuin ristein. Maila Pynnönen (oik.) sai ansiomitalin.

Ampumaurheiluliiton liittovaltuuston kokouksen aluksi Juhani Lehtosaari, Pirjo Manninen ja Sami Mäkelä saivat OKM:n aiemmin tänä vuonna myöntämän ansiomitalin kullatuin ristein. Maila Pynnönen sai ansiomitalin.