Olympialaiset: Aleksi Leppä: ”Tänään ei ollut minun päiväni”
31.7.2024 klo 16:11
Lassi Palo
JAA  UUTINEN
FACEBOOKISSA

Aleksi Leppä ”piekkarin” pystyasennossa. (Kuvat: Suomen Olympiakomitea)

Aleksi Leppä ja Noora Antikainen päättivät olympiaurakkansa Chateauroux´ssa keskiviikkona. Leppä sijoittui miesten pienoiskiväärikisassa 24:nneksi, ja Noora Antikainen oli naisten trapissa 30:s.

Pariisin olympialaisten ampumaurheilussa Chateauroux´ssa kilpaili keskiviikkona kaksi suomalaista: Noora Antikainen päätti kisaurakkansa naisten trapissa ja Aleksi Leppä oli mukana miesten 50m pienoiskiväärin asentokilpailussa (3×20 ls).

Naisten trap

Naisten trapissa ammuttiin peruskilpailun viimeiset 50/125 kiekkoa ja finaali, johon pääsi peruskisan kuusi parasta. Noora Antikainen, 42, osallistui nyt ensimmäisiin olympialaisiinsa, ja harmillisesti hänen vaisu ensimmäinen sarjansa (17/25) vei mahdollisuudet kärkisijoihin.

Antikaisen ensimmäisen päivän tulos oli 62 (17+23+22). Hänen sarjansa olivat tänään 22+23 ja lopputuloksensa 107, jolla hän sijoittui 30:nneksi. Peruskilpailu oli kovatasoinen, sillä Espanjan Mar Molne Magrinan kärkitulos oli 123, ja finaaliuusintaan vaadittiin 121.

Noora Antikainen.

Antikainen oli pettynyt suoritukseensa, mutta piti olympiakokemustaan ”kokonaisuudessaan ihan mielettömänä”.

– En muista milloin olisin jännittänyt yhtä paljon kuin eilen. Se tuli niin nopeasti, sillä aamulla minua ei niin paljon jännittänyt. Jännitys tuli aika kovana, ja sitten kun jännitin, ryhdyin vähän liian tarkaksi, Antikainen kertasi avauspäiväänsä.

– Treenit menivät täällä erittäin hyvin, mutta eilen oli kyllä supervaikeaa. Se oli varmasti elämäni vaikein sarja, jonka olen ampunut. Onneksi pystyin jotenkin jatkamaan, ja seuraava sarja olikin jo erilaista ammuntaa. Pääsin varmasti sen pahimman jännityksen yli.

Antikainen sanoi jo aiemmin, että olympialaisten trapissa on kova tulostaso, ja niinhän se lopulta olikin: finaaliin vaadittiin yli 120:n tulos.

– Tiesin sen, sillä rata on täällä ihan huippu. Koska treenit menivät hyvin, oli minullakin odotuksia. Kaikki oli ihan hyvin, ja olen yrittänyt opetella päästä jännityksestä eroon. Sen taso lopulta yllätti, vaikka täällä on vähemmän osanottajia kuin maailmancupeissa. En osaa sanoa, mistä se niin kova jännitys tuli, Antikainen sanoi ja pyyhki hikeä kasvoiltaan.

Antikainen ei aio lopettaa pitkää ampumaurheilijan uraansa tähän, vaikka kokemus olikin ”mieletön”.

– En todellakaan lopeta tällaiseen kilpailuun! Neljä vuotta seuraaviin olympialaisiin on pitkä aika, mutta aina pitää olla unelmia ja tavoitteita. Lapsenikin ovat sanoneet minulle, että totta kai yrität päästä Los Angelesiin 2028. Perheen tuki on ollut uskomatonta. Täälläkin on ollut upeaa kannustusta, Antikainen viittasi muun muassa paikalla olleeseen valmentajaansa Kari Kopraan.

Naisten trapin olympiakultamitalin voitti Guatemalan Adriana Ruano Oliva, 29. Hänen voittotuloksensa 45 on uusi olympiaennätys. Ruano Oliva on entinen rytminen kilpavoimistelija. Hän joutui lopettamaan lajin selkävamman takia vuonna 2011. Vammasta toipumiseen meni vuosi.

Italian Silvana Stanco sai hopeaa (40) ja Australian Penny Smith pronssia (32). Molne Magrina jätettiin neljänneksi (27).

Miesten 50m pienoiskivääri 3×20 ls

Aleksi Leppä (Haminan Ampumaseura) kilpaili miesten 50m pienoiskiväärin asentokilpailussa (3×20 ls). Leppä sijoittui sunnuntaina 10m ilmakiväärissä 22:nneksi (627,8).

Lepällä on ollut äärimmäisen vaikea olympiamatka, sillä hänen valmentajaisänsä Marko Leppä kuoli viime perjantaina matkallaan Chateauroux´hun seuraamaan poikansa ensimmäisiä olympialaisia. Aleksi Leppä sanoi eilen, että kilpailuodotukset menivät suru-uutisen takia uusiksi:

– Minulla oli tietynlaisia tavoitteita ennen kisoja. Finaalipaikasta halusin taistella, mutta kun ajattelee kaikkea mitä on tapahtunut, niin on tosi vaikea sanoa, miten tulee menemään. Miten tunteet puskevat pintaan kisan aikana vai puskevatko ne, hän sanoi tiistaina.

– Odotuksista on tosi vaikea sanoa. Jos pystyn ampumaan kuten tänään treeneissä, niin varmaan on kaikkeen mahdollisuudet. Tavoite on, että pystyn tekemään puhtaan, hyvän suorituksen ja olla siihen tyytyväinen. Siitä lähdetään, että kaikkeni annan, ja katsotaan, mihin se riittää.

Leppä sanoi, että niinä hetkinä, kun hän pystyy keskittymään, ampuminen kulkee kuten aiemminkin tällä kaudella. ”Piekkarin” peruskilpailussa Leppä kirjasi tulostaululle lopulta 586 pistettä (polvi 195, makuu 198, pysty 193) ja sijoittui 24:nneksi.

Kahdeksan parhaan finaaliin pääsi neljä pistettä paremmalla tuloksella (590). Kiinan Yukun Liu oli peruskilpailun ykkönen 594 pisteellään. Se on uusi olympiaennätys.

– Se oli joka asennosta hyvää ammuntaa alusta loppuun asti. En päässyt ihan sille parhaalle tasolleni. Se johtuu varmasti siitä, että ollaan olympialaisissa ja mukana on jännitystä.

Lepästä tuntui siltä, että ”tekeminen oli hyvää” ja että ”tuolla tekemisellä ja ammunnalla olisi voinut päästä finaaliin ja saada muutaman pisteen lisääkin”. Kasat olivat hyviä ja ammunta oli hyvää, mutta:

– Tänään ei vain ollut minun päiväni. Neljän pisteen ero finaalirajaan kuulostaa isolta, mutta se miten itse tunsin ammunnan, ei se oikeasti hurjan kaukana ollut. Joka asento meni hyvin, mutta mikään ei ollut loistava. Jouduin tuulen takia keskittymään ja sitä tarkkailemaan, ja siksi ammuntani meni viimeiselle viidelle minuutille. Kuuma oli, mutta suoritus ei mene sen piikkiin. Olen kilpaillut niin paljon tosi kuumissa olosuhteissa, ettei se vaikuttanut minun ammuntaani.

Kun Lepältä kysyttiin, millainen fiilis hänelle jäi ensimmäisistä olympialaisistaan, hän liikuttui kyyneliin:

– Ei tämä nyt helpoin tapa ollut olla kisoissa enkä päässyt täällä helpolla. Haluan antaa iskälle kiitokset näistä yhteisistä vuosista. Se oli iso juttu minulle ja varmasti oli iso juttu hänellekin. Olen tavallaan helpottunut, että kisat ovat nyt ohi ja pääsin antamaan kaikkeni ja kilpailemaan. Ammuin ihan omalle tasolleni sekä ilmakiväärissä että ”piekkarissa”. Ei tullut huippuonnistumista kummastakaan, mutta omalle tasolleni kuitenkin.

Leppä nauttii Chateauroux´n olympiatunnelmasta vielä muutaman päivän ajan ennen kuin lähtee kotiin ensi sunnuntaina. Hän seuraa hyvän ystävänsä ja työkaverinsa Eetu Kallioisen skeet-kisan.

Miesten 50m pienoiskiväärin asentokilpailun finaali ammutaan torstaina.

Pariisin olympiafaktoja

Pariisissa on järjestetty kesäolympialaiset aiemmin vuosina 1900 ja 1924.

Olympialaisten ampumaurheiluun osallistuu Suomen lisäksi 81 maata. Urheilijoita on kaikkiaan 342. Suurimmat joukkueet ovat Kiinalla ja Intialla (21). Yhdysvalloilla on 17 urheilijaa ja Etelä-Korealla 16. Italialla ja isäntämaa Ranskalla on kisoissa mukana 15 urheilijaa. Ruotsilla on seitsemän urheilijaa ja Tanskalla Suomen tavoin kolme. Startteja on kaikkiaan 435.

Ranskan kansallisena ampumaurheilukeskuksena toimiva Chateauroux´n ampumarata on rakennettu entiselle armeija-alueelle, ja se valmistui vuonna 2017. Finaalirata on rakennettu vuonna 2022.

Pariisin olympialaiset 26.7.–11.8.

Ampumaurheilu 27.7.–5.8.
Kisakaupunki: Chateauroux

Suomen joukkue
Kivääri, miehet: Aleksi Leppä (Haminan Ampumaseura)
Skeet, miehet: Eetu Kallioinen (Ala-Hämeen Ampujat)
Trap, naiset: Noora Antikainen (Orimattilan Seudun Urheiluampujat)

Ampumaurheilun tuloksia (suomalaislajit)

Ke 31.7.

Naisten trap, peruskilpailu (125 kiekkoa): 1) Mar Molne Magrina Espanja 123, 2) Fatima Galvez Espanja 122/uusinta 9, 3) Adriana Ruano Oliva Guatemala 122/8, 4) Silvana Stanco Italia 122/0+1, 5) Cuicui Wu Kiina 122/0+0, 6) Penny Smith Australia 121/2, 7) Xinqiu Zhang Kiina 121/1, 8) Maria Coelho de Barros Portugali 121/0, … 30) Noora Antikainen Suomi 107. 30 osanottajaa.

Finaali: 1) Adriana Ruano Oliva Guatemala 45 (OE), 2) Silvana Stanco Italia 40, 3) Penny Smith Australia 32, 4) Mar Molne Magrina Espanja 27, 5) Fatima Galvez Espanja 23, 6) Cuicui Wu Kiina 17.

Miesten 50m pienoiskivääri (3×20 ls), peruskilpailu: 1) Yukun Liu Kiina 594 (OE), 2) Jon-Hermann Hegg Norja 593, 3) Serhiy Kulish Ukraina 592/39x, 4) Lucas Kryzs Ranska 592/35x, 5) Lazar Kovacevic Serbia 592/33x, 6) Tomasz Bartnik Puola 591, 7) Swapnil Kusale Intia 590/38x, 8) Jiri Privratsky Tshekki 590/35x, … 24) Aleksi Leppä Suomi 586. 44 osanottajaa. Finaali torstaina.

Ampumaurheilun kaikki tulokset.

Tulevien päivien ohjelma (suomalaislajit)

Miesten 50m pienoiskivääri 3×20 ls
to 1.8. finaali klo 10.30–11.30

Miesten skeet
pe-la 2.–3.8. peruskilpailu
la 3.8. finaali klo 16.30–17.45
Kilpailijoita lajissa: 30

Kisojen viralliset sivut.
Aikataulu ja tulokset
Suomen urheilijaesittelyt suomeksi

Suomen olympiajoukkueen tunnelmia, uutisia ja tuloksia kerrotaan seuraavissa kanavissa:

Olympiakomitean nettisivut
Olympiajoukkueen Instagram
Olympiajoukkueen X
Olympiajoukkueen Facebook
Olympiajoukkueen TikTok